Fiscale eindejaarstips voor een succesvol 2022

Het einde van het kalenderjaar komt steeds dichterbij. Het Belastingplan 2022 is in november door de Tweede Kamer aangenomen en vervolgens behandeld in de Eerste Kamer. Om te anticiperen op het nieuwe fiscale jaar, kunt u zich natuurlijk al voorbereiden. Wij delen graag een aantal eindejaarstips om dit makkelijker en overzichtelijker te maken.

Schenking of clusteren van giften

Denk bijvoorbeeld aan het schenken van een deel van uw vermogen voorafgaand aan de jaarwisseling of, indien mogelijk, het clusteren van giften (of zorgkosten) in 2021. Bij andere zaken verdient het juist de voorkeur om deze door te schuiven tot na de jaarovergang. Vanaf 2022 wordt de lage tariefschijf in de vennootschapsbelasting bijvoorbeeld verlengd naar € 395.000, ten opzichte van € 245.000 in 2021. Door kosten naar voren te halen en opbrengsten uit te stellen naar 2022, kunt u voordelig op deze tariefschijfverlenging inspelen.

Hogere aftrekpercentages voor de milieu-investeringsaftrek

Ook gelden er vanaf 2022 hogere aftrekpercentages voor de milieu-investeringsaftrek, waardoor investeringen in bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de MIA soms beter kunnen worden uitgesteld tot na de jaarwisseling.

Lees onze fiscale eindejaarstips PDF

Bent u benieuwd naar welke fiscale zaken u bij voorkeur nu of juist beter volgend jaar kunt regelen? Lees dan onze eindejaarstips.

Lees meer