Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Langdurige waarneming zorg
okt. 29, 2020

Mogelijkheden voor langdurige waarneming binnen de zorg

Meer fiscale zekerheid voor huisartsen

Huisartsen krijgen extra zekerheid over langdurige opdrachten. Het nieuwe contract, ‘overeenkomst van praktijkmedewerking’, zorgt ervoor dat huisartsen die langdurige waarneemopdrachten aannemen meer fiscale zekerheid krijgen. Uiteraard is het voor huisartsen belangrijk om zich aan het contract te houden. Alleen dan biedt het 100% fiscale zekerheid. Waarnemers moeten uiteraard voldoen aan de voorwaarden voor ondernemerschap.

Wat zijn de voordelen van het nieuwe contract voor langdurige waarnemingen van huisartsen?

  • De waarnemer mag zijn of haar eigen dagindeling bepalen binnen de afgesproken werkdagen.
  • Het is mogelijk een eigen klachtenregeling te hanteren als waarnemer. Eveneens om een eigen klachtenfunctionaris in te schakelen. (bij tijdelijke waarneming geldt de klachtenregeling en de klachtenfunctionaris van de praktijk, dit blijft zoals het was).
  • Het is mogelijk om als waarnemer een nieuwe bepaling over vrije vervanging op te nemen. Is er sprake van ‘vrije vervanging’? Dan staat je fiscaal nóg sterker in jouw argumentatie wanneer er geen sprake is van schijnzelfstandigheid/loondienst.

Wat moet je nu doen als waarnemend huisarts?

Binnenkort wordt je geïnformeerd door de SKGE en de LHV over de te nemen stappen. Om ervoor te zorgen dat er geen verwarring ontstaat, is de LHV met Patiëntenfederatie Nederland, Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg (SKGE) en InEen in gesprek over het voorlichten van patiënten. Per 1 januari 2021 is de overeenkomst van praktijkmedewerking voor LHV-leden beschikbaar in de LHV-contractgenerator.

Meer weten over het ‘overeenkomst van praktijkmedewerking’ contract?

Voor meer informatie over het contract kan je contact opnemen met onze specialisten. Zij zullen jouw vragen beantwoorden. Lees meer op onze website over de financiële zaken die je kunt uitbesteden als professional in de zorg.