Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

feb. 08, 2017

2016 kalm cao-jaar

2016 was een opmerkelijk kalm en geleidelijk verlopend cao-jaar. Dat is de conclusie van werkgeversvereniging AWVN in haar evaluatie van het verloop van onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden in het afgelopen jaar.
In totaal werden vorig jaar 374 nieuwe cao’s voor 2,67 miljoen werknemers afgesproken. Dat is in absolute aantallen minder dan in andere jaren. Volgens AWVN was er sprake van een snelle start van het cao-seizoen 2016 met cao-akkoorden in december 2015 en januari 2016. Maar in de loop van het jaar was er sprake van een duidelijke afname in het aantal gesloten cao-akkoorden. Een belangrijke oorzaak is dat minder cao’s in 2016 expireren dan in voorgaande jaren. In 2016 zijn 443 cao’s verlopen, waarvan er 318 (72%) zijn vernieuwd. Dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Daarnaast werden 56 cao’s vernieuwd die al voor 2016 waren verlopen.
De gemiddelde loonafspraak bedroeg afgelopen jaar 1,5% met kleinere uitschieters naar boven en onder. De sectorale differentiatie valt wat anders uit dan in voorgaande jaren. Ook binnenlandsgeoriënteerde sectoren en de overheids-cao’s laten een sterkere stijging zien. Door de meevallende inflatie en door lastenverlichting resulteerde dit in een gemiddelde koopkrachtstijging voor werkenden van 3,9%.
De werkgeversvereniging toont zich nog niet tevreden over de vorderingen rond ‘kwalitatieve onderwerpen’ als afbouw van de zogenaamde ‘ontziemaatregelen’ voor ouderen en duurzame inzetbaarheid. In 2017 wil AWVN meer aandacht voor en afspraken over dergelijke onderwerpen tijdens de onderhandelingen.
Bron: AWVN 8-02-2017