Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

nov. 02, 2021

Aantal minimumloonbanen daalt

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal minimumloonbanen daalt. In 2021 waren er nog 438.000 werknemersbanen tegen het minimumloon. Het laagste aantal sinds 2006.
In totaal waren er 2020 8,4 miljoen werknemersbanen waarvan 5,2% minimumloonbanen. Een daling van 0,6% ten opzichten van 2019.
De grootste afname van het aantal minimumloonbanen (bijna een derde) vond plaats in de bedrijfstak vervoer en opslag, terwijl het aantal werknemersbanen boven het minimumloon vrijwel gelijk bleef. In absolute aantallen was de daling het grootst in de bedrijfstak verhuur en overige zakelijke dienstverlening. Tot deze bedrijfstak behoren ook uitzendbureaus waar het aantal werknemersbanen tegen het minimumloon met 25.000 afnam, een daling van 18%.
De aantallen minimumloonbanen en de banen boven het minimumloon namen beiden sterk af in de horeca, cultuur en recreatie. Beide banen namen toen in de ICT, het onderwijs en de financiële dienstverlening. Bij de overheid verdwenen er veel minimumloonbanen, maar steeg het aantal andere banen wel.
Bron: CBS 01-11-2021