Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

apr. 18, 2023

Borgstelling MKB-kredieten verlengd tot 1 juli 2027

Het kabinet verlengt de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) met vier jaar. Bij de Borgstelling MKB-kredieten staat het ministerie van Economische Zaken garant voor een deel van de lening, waardoor in de kern gezonde ondernemers makkelijker geld kunnen lenen.


Ondernemers kunnen voor deze regeling terecht bij kredietverstrekkers, zoals banken en alternatieve financiers. De borgstelling wordt tegen een provisie verstrekt. Sinds november 2022 is er ook een ‘groen luik’ van deze regeling geïntroduceerd. Deze BMKB-Groen is bedoeld om ondernemers te helpen hun onderneming te verduurzamen. Ook deze regeling wordt met vier jaar verlengd tot 1 juli 2027.
Naast de verlenging van de regelingen, is een aantal van de aanbevelingen uit de BMKB evaluatie 2015-2020 opgevolgd. Zo is de regeling aangepast om beter aan te sluiten op de digitale processen van financiers. Daarnaast is de regeling toegankelijker gemaakt voor kleine kredieten door beter aan te sluiten op digitale processen en door het kleine krediet te verhogen naar € 250.000. Het kabinet stelt ook een onafhankelijk expert aan om advies uit te brengen over de aanbeveling om de provisie te verlagen die ondernemers betalen bij het afsluiten van de BMKB.

Bron: Min. EZK 17-04-2023