Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

okt. 07, 2016

Grootste cao-loonstijging sinds 2009

De stijging van de cao-lonen is in bijna zeven jaar niet zo hoog geweest als in het derde kwartaal van 2016. Ten opzichte van een jaar eerder was de toename volgens cijfers van het CBS 2,1%. Het verschil met de inflatie (0,0%) is in dertig jaar niet zo groot geweest.
Al sinds het derde kwartaal van 2014 is er sprake van dat de cao-lonen sneller stijgen dan de inflatie. Sinds het tweede kwartaal vorig jaar is dit verschil steeds groter geworden, onder meer doordat de inflatie naar nul daalde. Het verschil tussen de cao-loonstijging en de inflatie was voor het laatst zo groot in 1986. Ook in dat jaar was de inflatie laag (0,2%).
De lonen stegen in het derde kwartaal van 2016 met 3,5%. Dit cijfer is vooral zo hoog door de stijging bij de cao-sector overheid. Bij particuliere bedrijven en in de gesubsidieerde sector was de stijging aanzienlijk lager: respectievelijk 1,9 en 1,1%. De grootste cao-loonstijging deed zich in het laatste jaar voor in het onderwijs (4,5%). In de financiële dienstverlening namen de lonen met 0,8% het minst toe.
Sinds het eerste kwartaal van 2015 is de stijging van de lonen bij de overheid hoger dan die in de andere twee sectoren, maar dit betreft een inhaalslag na een periode waarin bij veel overheidscao’s de nullijn werd gehanteerd. Over de hele periode 2010 tot 2016 (derde kwartaal) groeien de percentages waarmee de lonen in de verschillende sectoren zijn gestegen naar elkaar toe. Voor de particuliere sector was die stijging met 8,6% het hoogst. In de gesubsidieerde sector was de cao-loonontwikkeling 8,1% en bij de overheid 7,9%.
Bron: CBS 6-10-2016