Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

okt. 25, 2017

In buitenland aangeschafte BMW na thuisrit niet meer nieuw

Een auto die in het buitenland nieuw wordt aangeschaft en vervolgens – over een afstand van ruim 1.000 km –naar Nederland wordt gereden, kan volgens Rechtbank Zeeland-West-Brabant voor de BPM niet meer als ‘nieuw’ worden aangemerkt.
Een man heeft op 5 december 2013 in Hongarije een nieuwe BMW gekocht. Vanaf 29 november 2013 heeft deze auto een Hongaars kenteken. De man rijdt vervolgens deze auto zelf naar Nederland. Bij registratie in Nederland op 29 januari 2014 bedraagt de kilometerstand van de auto 1.566. De man stelt zich in de BPM-aangifte op het standpunt dat de auto gebruikt is. De inspecteur gaat hier echter niet in mee. Volgens hem is sprake van een nieuwe auto en hij legt een BPM-naheffingsaanslag van € 3.673 op.
Rechtbank Zeeland-West-Brabant overweegt ten aanzien van de vraag of de auto niet of nauwelijks in gebruik is geweest dat de auto door de rit van Hongarije naar Nederland méér dan ´niet of nauwelijks in gebruik´ is geweest. Verder overweegt de rechtbank dat door het verstrijken van het kalenderjaar de auto op het moment van registratie door de handel als een auto van één jaar oud wordt aangemerkt. Dat de man de auto nieuw heeft gekocht in Hongarije en de auto zelf naar Nederland heeft gereden en vanaf de eerste registratie feitelijk de beschikkingsmacht over de auto had, doet volgens de rechtbank niet ter zake. Gekeken dient te worden naar het belastbaar feit. Dat is de registratie in Nederland. De rechtbank verklaart dan ook het beroep van de man gegrond.
Bron: Rb. Zeeland-West-Brabant 7-09-2017