Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

okt. 27, 2020

Inspectie SZW moet zich niet richten op boetes

De Inspectie SZW moet niet boetes vooropstellen maar het verbeteren van de werkwijze in bedrijven. Dat zegt VNO-NCW in reactie op berichten dat de inspectie de afgelopen jaren onterechte en te hoge boetes heeft gegeven aan vooral ondernemers in het MKB. De Inspectie SZW hanteert sinds 2013 een hardere fraudeaanpak.
Uit het jaarverslag 2019 blijkt dat ongeveer 15% van de boetes na bezwaar helemaal of deels moest worden terugbetaald. Veel ondernemers zien af van het maken van bezwaar vanwege de langdurige procedure en de administratieve lasten.
Bij de boetes gaat het om situaties die niet allemaal door de werkgever kunnen worden voorzien. Werknemers gaan dan ‘vrijuit’, terwijl de werkgever voor (tien)duizenden euro’s aan boetes krijgt opgelegd. Een probleem voor met name het MKB is ook dat wet- en regelgeving complex is en in een aantal gevallen te veel verantwoordelijkheid legt bij werkgevers. De inspectie zou naast toezicht houden en handhaven werkgevers hulp moeten bieden bij de naleving van regels.
Bron: VNO-NCW.nl, 20-10-2020