Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

nov. 22, 2023

Internetconsultatie praktische beoordeling arbeidsongeschiktheid

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een internetconsultatie gestart over het voorstel Praktisch Beoordelen. Hiermee wordt mogelijk gemaakt om bij feitelijke arbeid de mate van arbeidsongeschiktheid te baseren op een praktische beoordeling. In deze maatregel wordt de theoretische schatting achterwege gelaten.


De minister wil de wachttijden voor een WIA-beoordeling verkorten en werknemers eerder duidelijkheid bieden. De maatregel draagt er daarnaast aan bij dat de beoordeling van de mate van arbeidsongeschiktheid voor alle betrokkenen inzichtelijker wordt, omdat deze alleen wordt gebaseerd op herkenbare gegevens.

Het voorstel regelt voor een werknemer die werkzaamheden (heeft) verricht dat de WIA-beoordeling wordt gebaseerd op de inkomsten uit die werkzaamheden.

Op dit moment vindt naast de praktische beoordeling ook altijd een theoretische schatting plaats, waarbij door een arbeidsdeskundige functies worden geduid die iemand met de beperkingen die hij heeft uit ziekte of gebrek, nog wel zou kunnen uitoefenen. De uitkomst uit de beide schattingen met de laagste mate van arbeidsongeschiktheid is dan bepalend voor het recht op WIA-uitkering.
Met de maatregel ‘praktisch beoordelen’ wordt de theoretische schatting achterwege gelaten, als wordt voldaan aan de voorwaarden. De voorwaarden waaronder een praktische beoordeling gedaan kan worden zijn ongewijzigd ten opzichte van de huidige voorwaarden.

Er kan tot 18 december 2023 op de internetconsultatie (https://www.internetconsultatie.nl/wijzigingschattingsbesluitarbeidsongeschiktheidswetten/b1) worden gereageerd.

Bron: Min. SZW 20-11-2023.