Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

jun. 03, 2021

Mogelijk solidariteitsheffing en langer uitstel van betaling

Tijdens het coronadebat van woensdag 2 juni zijn door Tweede Kamerleden verschillende moties ingediend onder meer om het uitstel betaling van belasting te verlengen tot 1 oktober 2021 en de invorderingsrente gedurende de betalingstermijn te handhaven. Ook wordt voorgesteld te onderzoeken of het mogelijk is een tijdelijke solidariteitsheffing in te voeren voor bedrijven die juist in de coronacrisis extra winst hebben gemaakt.
Op 27 mei kondigde het kabinet aan de steunmaatregelen voort te zetten in het derde kwartaal van 2021. Eén van de maatregelen betrof het aflossen van de belastingschuld die ondernemers hebben opgebouwd vanwege de coronacrisis. Ondernemers hoeven pas vanaf 1 oktober 2022 te starten met betalen en hier is vijf jaar de tijd voor. Dit was drie jaar vanaf 1 oktober 2021. Wel wordt van ondernemers verwacht dat zij vanaf 1 juli 2021 weer belasting gaan betalen. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil nu dat bedrijven pas vanaf 1 oktober weer aan hun nieuwe belastingverplichtingen moeten voldoen. Minister Hoekstra ontraadt deze motie en vindt het 'echt verstandig' om hier vanaf 1 juli weer mee te beginnen.
Een ander maatregel uit het steunpakket betrof de invorderingsrente. Op 1 januari 2022 wordt het percentage invorderingsrente op 1% in plaats van 4% vastgesteld, en dit percentage gaat vervolgens stapsgewijs omhoog gaat tot 4% op 1 januari 2024. De motie om de invorderingsrenten gedurende de hele betalingstermijn (60 maanden) op 0,01% te handhaven, wordt door de minister ontraden. Volgens Hoekstra is het redelijk om de invorderingsrente in 2024 op het oude percentage te laten terugkeren.
Het CDA stelt voor om bedrijven die in de coronacrisis extra winst hebben gemaakt een solidariteitsheffing op te leggen als bijdrage aan de steun voor noodlijdende bedrijven. Minister Hoekstra heeft aangegeven bereid te zijn de mogelijkheden van een solidariteitsheffing onderzoeken voor het Belastingplan 2022. Het is expliciet niet de bedoeling om hieraan terugwerkende kracht te verbinden.
Het kabinet is verder bereid om te onderzoeken of er voor specifieke schrijnende situaties oplossingen denkbaar zijn voor eventuele problemen die ontstaan binnen het uitstel van belastingen. Daarbij wil het kabinet onderzoeken of het instellen van een team voor de Belastingdienst een begaanbare weg is. Bij RVO en UWV zijn daarvoor al loketten ingericht.
Verder is er in de Tweede Kamer grote verontwaardiging over het uitkeren van flinke bonussen door Booking.com. Ook minister Koolmees is vol onbegrip maar juridisch is er niets aan te doen zo bleek tijdens het debat over coronasteun. Vorige week werd bekend dat door een regelverandering het Amerikaanse bestuur van Booking.com in totaal zo’n € 26 miljoen aan bonussen kon bijschrijven, met name in de vorm van aandelenpakketten. In het eerste steunpakket golden nog geen nadere voorwaarden over uitkering van bonussen en dividend. Het kabinet doet nu een beroep op het bedrijf (en andere bedrijven) die vorig jaar onnodige staatssteun kregen om dat geld terug te storten Op het ministerie van Financiën is berekend dat een flink deel van de coronasteun waarschijnlijk terechtkwam bij bedrijven die dat niet nodig hadden. Dat bleek uit een analyse van het economenblad ESB.
Volgende week wordt door de Tweede Kamer over de ingediende moties gestemd.
Bron: TK 02-06-2021