Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

jun. 03, 2016

Na actiedreiging principeakkoord cao Openbaar vervoer

Nog voordat een ultimatum van de bonden afliep zijn werkgevers en bonden tot een onderhandelingsresultaat gekomen voor een tussentijdse cao Openbaar vervoer. De bonden hadden vorige week een ultimatum gesteld dat zou aflopen op 6 juni.
De nieuwe cao heeft een looptijd van twee jaar (tot en met 31 december). Gedurende die looptijd is er tweemaal een structurele loonsverhoging: in juli 1,85% en volgend jaar maart 2%. Ook krijgen de werknemers in juli een eenmalige uitkering van € 250. ABP'ers krijgen daarnaast met ingang van januari dit jaar nog 0,8% en een eenmalige uitkering van € 150.
Verder zijn er in het onderhandelingsresultaat afspraken opgenomen over de instroom (BBL'ers, uitzendkrachten), werktijden (maaltijddiensten in combinatie met late diensten worden afgeschaft, werkgevers krijgen onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid om experimenten met roosters uit te voeren), ouderenregeling (ook voor parttimers), persoonlijk scholingspotje (te financieren met ATV-dagen en bovenwettelijke vakantiedagen), onderaanneming (afspraken over cao-naleving Besloten busvervoer).
Een eerder eindresultaat (waar FNV niet aan meedeed) werd door de achterban van CNV Vakmensen afgewezen, waarna een ultimatum volgde. Het nu gesloten onderhandelingsakkoord moet nog worden voorgelegd aan de achterban van de bonden (FNV en CNV Vakmensen) en werkgevers (VWOV).
Bron: CNV Vakmensen 2-06-2016