Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

mrt. 15, 2023

Ondernemers neem actie bij achterstand coronabelastingschuld!

Zo’n 73.000 ondernemers hebben sinds 1 oktober 2022 nog niets van hun coronabelastingschuld afgelost. Het kabinet roept ondernemers die een achterstand hebben in het aflossen van hun coronabelastingschuld daarom op om actie te ondernemen. De Belastingdienst gaat deze ondernemers de komende tijd proactief informeren over de achterstand en de mogelijkheden die zij hebben om de achterstand in te lopen of uitstel aan te vragen.


De Belastingdienst zoekt vanaf deze maand extra contact met ondernemers die achterlopen met het aflossen van de opgebouwde schuld of zelfs helemaal nog niets hebben afgelost. Zo worden ondernemers nogmaals gewezen op de mogelijkheden voor extra uitstel en worden zij gewezen op de mogelijkheden om in contact te komen met hulpverleningsinstanties (zoals gemeenten en Kamer van Koophandel) als zij ondersteuning nodig hebben.

Actuele informatie Er wordt gewezen op de actuele informatie op de website van de Belastingdienst. In februari hebben ondernemers met een betalingsachterstand al een brief ontvangen met informatie. In maart ontvangen alle ondernemers een nieuwe brief met daarin ook een schuldoverzicht. In dit overzicht staat de totale belastingschuld, zowel de opgebouwde coronaschuld als overige belastingschulden. Als ondernemers geen verdere actie ondernemen, volgt er in april nog een brief, waarin ondernemers opgeroepen worden om binnen twee weken de opgebouwde achterstand in te lopen. Ook dan hebben ondernemers nog de mogelijkheid om versoepelingen aan te vragen.

Beschikkingen Vanaf half mei gaat de Belastingdienst over tot het versturen van beschikkingen naar ondernemers die ondanks de eerdere brieven geen actie hebben ondernomen. Met zo’n beschikking kan een betalingsregeling worden ingetrokken. Ondernemers hebben na het ontvangen van deze brief nog twee weken de tijd om hun schuld te betalen. Vervolgens zal de Belastingdienst gefaseerd starten met invorderingsmaatregelen. De Belastingdienst zal niet overgaan tot het intrekken van de regeling als er slechts één aflossingstermijn onbetaald is gebleven, terwijl aan de overige voorwaarden van de betalingsregeling wel wordt voldaan. In dat geval stelt de Belastingdienst zich voorlopig coulant op.

Bron: MvF 09-03-2023