Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

nov. 05, 2018

Open data voor een transparantere arbeidsmarkt

De huidige arbeidsmarkt wordt gekenmerkt door een toenemende mismatch tussen vraag en aanbod. UWV wil dit verkleinen door CV- en vacaturedata transparant te maken. Samen met brancheorganisatie NBBU biedt UWV open data aan op het Dataportaal van de Nederlandse Overheid. Hiermee moet de arbeidsmarkt transparanter worden.
UWV stelt een dataset beschikbaar met geanonimiseerde vacatures en cv’s vanuit werk.nl over de afgelopen 1,5 jaar. Per beroep en geografisch gebied is het mogelijk om informatie te selecteren.
Op basis van vacatures en cv’s kunnen verschillende partijen geschikte kandidaten vinden buiten de standaard zoekmethoden. De dataset biedt informatie die voor verschillende partijen van belang zijn. Met de dataset kan men bijvoorbeeld de carrièrepaden die mensen hebben doorlopen voordat ze een bepaald beroep uitoefenen bekijken. Ook kan men zien welke combinatie van scholing en beroepen in de praktijk veel voorkomt. Die informatie kan nuttig zijn voor opleidingsinstituten. Werkgevers kunnen inzicht krijgen in wat voor hen de beste vestigingsplaats is. Gemeenten kunnen zien welke opleidingen zij kunnen stimuleren.
De data zijn volledig geanonimiseerd en niet herleidbaar naar personen. De data zijn geclusterd per beroep en per viercijferig postcodegebied.
UWV en branchevereniging NBBU hebben de afgelopen maanden in een pilot onderzocht hoe de data gebruikt kunnen worden door het bedrijfsleven. Recruiters kunnen vanaf nu bekijken waar personeel zich geografisch bevindt en het is mogelijk om zoekopdrachten voor beroepsnamen te verbeteren. Zo kan je zien welke functienamen mensen voor hetzelfde beroep gebruiken.
Bron: UWV 1-11-2018