Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

jan. 20, 2021

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) mogelijk misbruikt

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) laten weten dat er mogelijk misbruik wordt gemaakt van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). RVO zelf heeft ook andere signalen van misbruik opgevangen. Het gaat daarbij om zo’n 481 aanvragen.
Alle gevallen van vermoedelijk misbruik zijn onderzocht. Met de FIOD en het Openbaar Ministerie wordt er gesproken over vervolgstappen. RVO heeft in ieder geval in 70 gevallen aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.
Om toekomstig misbruik bij de TVL zoveel mogelijk te voorkomen, heeft RVO de risicobeheersing aangescherpt zonder de snelheid in uitbetalen te verliezen. Dit systeem wordt voortdurend aangescherpt met interne en externe signalen vanuit de FIOD, banken, de Belastingdienst, KVK en het UWV. Aanvragen met een hoger risicogehalte worden alleen handmatig verwerkt.
Om toekomstig misbruik of oneigenlijk gebruik te voorkomen voor TVL Q1 2021 controleert RVO ook TVL-aanvragen met een laag risico. Dit gebeurt voor het uitbetalen van het voorschot met de gegevens van de Belastingdienst. Deze zijn beschikbaar omdat RVO voor TVL Q1 2021 een groot deel dezelfde aanvragers verwacht die zowel TVL 1 juni-september als TVL Q4 2020 hebben aangevraagd. De Belastingdienst heeft deze gegevens inmiddels verstrekt.
Bron: RVO.nl 15-01-2021