Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

nov. 11, 2019

Veel nieuwe cao-akkoorden in oktober

De in oktober gemaakte loonafspraken volgen de trend van 2018 en 2019. De gemiddelde loonafspraak ligt met 2,9% boven het gemiddelde van de eerdere maanden. Daarmee is de trend nog steeds opwaarts.
De loonafspraken voor 2019 liggen voor de in de eerste tien maanden tot stand gekomen cao’s op gemiddeld 2,78%. Bij de cao’s die in juli werden afgesproken kenden de hoogste loonafspraak voor 2019: gemiddeld 3,02%.
In oktober kwamen er 19 nieuwe cao-akkoorden tot stand. Gemiddeld worden in oktober 25 nieuwe cao-akkoorden gesloten. Het aantal aflopende cao’s in 2019 bedraagt 434. Inmiddels zijn er al 274 cao-afspraken vernieuwd.
Volgens werkgeversvereniging verlopen de onderhandelingen wel stroef. Het aantal akkoorden in oktober was lager dan in andere jaren. Volgens werkgeversvereniging AWVN is de oorzaak voor stroeve onderhandelingen en focus op loon de loonwens van de vakbonden, in het bijzonder de 5-procentswens van de FNV, die door werkgevers als te hoog wordt gezien.
Toch komen er ook vernieuwende cao-afspraken tot stand. AWVN wijst op het in oktober bereikte onderhandelingsresultaat bij Royal Philips. Dit onderhandelingsresultaat bevat een aantal opvallende elementen, waaronder een welzijnsverlof. Met deze nieuwe verlofregeling kan iedere Philips-werknemer elke vijf jaar een betaalde aaneengesloten verlofperiode van maximaal vijf weken opnemen. Philips wil hiermee het belang van een goede werk-privébalans onderstrepen. Daarnaast wordt een experiment uitgevoerd met een persoonlijk opleidingsbudget van maximaal € 5.000. Verder kunnen medewerkers zelf het initiatief nemen voor een carrièrewending (een stap omhoog, horizontaal of omlaag) waarbij ‘passende afspraken’ worden gemaakt.
Bron: AWVN 8-11-2019