Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Zakelijk rijden
mrt. 01, 2021

Auto leasen of kopen als ondernemer: dit zijn de financiële voordelen

Auto op de zaak of privé?

Als zzp’er moet u de keuze maken of u de auto op naam van de zaak zet of privé houdt. Rijdt u minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden? Dan kunt u de auto op de zaak zetten en mag u alle kosten zakelijk aftrekken, zonder dat u de fiscale privébijtelling voor de inkomstenbelasting hoeft toe te passen

Bijtelling bij een zakelijke auto

Rijdt u meer dan 500 kilometer privé in een zakelijke auto? Dan heeft u wel te maken met privébijtelling. In een gewone auto is dit 22% van de cataloguswaarde van de auto. Bij een elektrische auto is dit 12% over de eerste 40.000 euro en daarboven 22%. Rijdt uw auto op waterstof? Dan betaalt u slechts 12% bijtelling over de cataloguswaarde van de auto. Zijn uw werkelijke autokosten lager dan de bijtelling, dan is het in veel gevallen interessanter om de auto privé te rijden en € 0,19 per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten.

Kortom, het is een complexe keuze, waarbij u veel zaken in overweging moet nemen. In de meeste gevallen is het maatwerk. Onze financiële adviseurs helpen u graag bij het maken van keuzes omtrent zakelijk of privé rijden. Neem contact op voor vragen!

Als zzp’er auto leasen of kopen?

Het leasen van een zakelijke auto is een aanlokkelijk alternatief, aangezien de auto zelf het onderpand is. U hoeft dan als ondernemer geen eigen geld in te brengen. Tegenwoordig heeft de startende ondernemer twee keuzes in het leasen van een auto: operational lease of financial lease.

Operational lease voor ondernemers

Bij operational lease is de auto niet uw eigendom, maar betaalt u een vast periodiek bedrag aan een leasebedrijf. U betaalt daarnaast alleen nog voor brandstof en additionele kosten zoals het wassen en parkeren van de auto.

Financial lease voor ondernemers

Bij financial lease is de auto uw bezit en leent u als het ware (een deel van) het aankoopbedrag van de auto. Een leasemaatschappij dient hier als financierder, die u in periodieke termijnen terugbetaalt. Wanneer de auto in uw eigendom is, horen hier ook risico’s bij. De verzekeringskosten, onderhoudskosten en reparatiekosten zijn voor uw rekening.

De Youngtimer Regeling: voor wie voordelig zakelijk wil rijden

Een van de regelingen die nog steeds bestaat en voor ondernemers interessant blijft, is de Youngtimer Regeling. Hierdoor betaalt u als zakelijke rijder bijtelling over slechts 35% van de werkelijke waarde van de auto. Dit geldt voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar. De auto kunt u hierbij op de zaak zetten, waardoor u onder andere brandstof, onderhoud, motorrijtuigenbelastingen en verzekering kunt aftrekken. Wanneer u als ondernemer een relatief klein budget heeft voor de aanschaf van een zakelijke auto en niet in het nieuwste model hoeft te rijden, is deze regeling erg geschikt.

Elektrische zakelijke auto en financiële voordelen

Een milieuvriendelijke optie is om elektrisch te rijden. Een belangrijk voordeel hiervan is de Milieu Investerings Aftrek (MIA). De besparing op brandstofkosten en belastingvoordelen zijn andere bijkomende voordelen van het zakelijk rijden in een elektrische auto. Wilt u met uw bedrijf een groen imago uitstralen en duurzamer rijden? Dan is investeren in een elektrische auto een betere keuze dan het gebruik maken van de zogenoemde Youngtimer Regeling.

Financieel advies voor ondernemers en zzp’ers

Bent u momenteel bezig met het opzetten of overnemen van een onderneming en loopt u tegen vervoersvraagstukken aan? Noord Negentig biedt fiscaal advies voor onder andere zzp’ers en ondernemers in de zorg. Wij kijken graag met u mee of er financiële voordelen zijn door bijvoorbeeld zakelijk te rijden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze specialisten. Wij helpen u graag!