Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Vragen overname huisartsenpraktijk
sep 30, 2020

De 5 meest gestelde vragen bij een overname van een (huisartsen)praktijk

1. Waarom moet ik een externe adviseur voor financiële zaken in hand nemen?

Een externe adviseur is heel belangrijk. Zowel om de praktijk te analyseren als om te onderhandelen met de eigenaar van de praktijk die je wilt overnemen. Met name dit laatste is erg prettig. Een onafhankelijke adviseur kan heel goed ratio en emotie scheiden en zal op basis van objectieve bevindingen voor je het beste advies geven.

2. Is het vragen van goodwill bij praktijkoverdrachten verboden?

Steeds meer zien wij weer goodwill verschijnen bij praktijkoverdrachten. In het verleden rustte er echt een verbod op goodwill. Inmiddels is dat niet meer het geval. Verzekeraars moeten toezien dat er geen goodwill wordt gevraagd, maar geven aan dit niet te kunnen controleren. Inmiddels is het verbod bij veel verzekeraars uit de contracten gehaald. Laat jouw adviseur goed doorrekenen wat het betalen van goodwill voor financiële consequenties met zich meebrengt.

3. Moet ik personeel ook overnemen bij een praktijkovername?

Bij de overname van een praktijk gaan alle personeelsleden van rechtswege over op de overnemende huisarts. Het is daarom belangrijk dat er in kaart is gebracht hoe het personeelsbestand van een praktijk is opgebouwd. Zijn er langdurig zieke werknemers? Zijn alle contracten voor onbepaalde tijd afgesloten? Hoe zit het met opgebouwde vakantiedagen en de afrekening van het vakantiegeld? In een overname traject wordt er altijd veel aandacht besteed aan het inventariseren en analyseren van personeelscontracten. Bekijk daarom welke kosten voor de rekening van de overdragende dokter of voor de rekening van de overnemende huisarts komen. Een goede adviseur weet hoe wet- en regelgeving omtrent dit onderwerp in elkaar zit. Door hem of haar actief in het proces mee te nemen voorkom je vervelende onverwachte zaken achteraf.

4. Hoe krijg ik de overnamesom gefinancierd?

Bij een praktijkovername is er vaak sprake van overname van roerende zaken en betaling van goodwill. Daarnaast is er ook vaak een startkapitaal nodig om aan de eerste lopende kosten te voldoen. In veel gevallen beschikt een overnemende huisarts niet over eigen middelen. Een goede adviseur helpt je op weg en zorgt voor een juiste begeleiding bij het verkrijgen van een lening. Op basis van een exploitatieprognose en een berekening van het besteedbare inkomen na overname zal de adviseur met de financier overleggen wat de kredietmogelijkheden zijn. In veel gevallen is een eigen inleg niet nodig.

5. Hoe kan ik gemaakte afspraken juridisch het beste vastleggen?

Alles is in kannen en kruiken, je bent het eens over de overnamesom en jouw adviseur heeft doorgerekend dat de praktijkovername financieel verantwoord is. Hoe leg je de gemaakte afspraken juridisch dan vast? Voor het vastleggen van deze afspraken hoef je niet naar de notaris. Dit kan middels een onderhandse akte. Deze akte wordt veelal de overeenkomst van praktijkoverdracht genoemd. Let goed op dat alle van belang zijnde zaken goed beschreven staan in de praktijkoverdracht. Denk hierbij aan het moment van overname, de overnamesom, het opnemen van een concurrentiebeding aan de overdragende huisarts en beschrijf last but not least goed wat de ontbindende voorwaarden (financiering, arbeidsongeschiktheid en overlijden) zijn. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je jouw eigen huisartsenpraktijk start of overneemt!

Heeft je vragen of wilt je advies bij overname, neem dan contact met ons op.