Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Fysiotherapie blog 1
nov. 04, 2021

Hoe start ik een eigen praktijk als fysiotherapeut?

Een eigen praktijk als fysiotherapeut: beginnen bij het begin

Als je als fysiotherapeut voor jezelf begint, is het belangrijk om goed te weten wat jouw mogelijkheden en kwaliteiten zijn. Wat onderscheidt jou van anderen in de markt? Bij een praktijkovername is het vaak prettig om een adviseur in te schakelen die gespecialiseerd is in het medische vrije beroep en kennis heeft van de branche. Bij een eigen praktijk zijn er ook financiële vraagstukken. Voor het openen van een zakelijke bankrekening en het verkrijgen van een financiering voor de overname, is het belangrijk om contacten met de bank te onderhouden. Werk daarnaast samen met een accountant of financieel adviseur aan een financieel plan. Toets vervolgens de haalbaarheid van dit plan door middel van een begroting.

Verwachtingen en doelen van jouw eigen praktijk als fysiotherapeut

Het is ook belangrijk om afspraken op papier te zetten waarop je kunt terugvallen als de samenwerking misloopt, bijvoorbeeld wederzijdse verwachtingen of jouw takenpakket. Om met je bedrijf te groeien is het wijsheid om plannen en doelen vast te leggen voor zowel de korte (één jaar) als lange termijn (drie tot vijf jaar).

Huisvesting van jouw praktijk

Denk na over de huisvesting van jouw praktijk. Ga je een pand kopen? Denk dan aan een technische keuring, taxatie en het opstellen van een voorlopig koopcontract. Bij het huren van een pand is het belangrijk om jouw huurcontract te laten toetsen. Regel de verschillende aansluitingen (internet, telefoon, telefooncentrale, gas, water, licht). Voor welke EPD (elektronisch patiëntendossier) kies je? Wil je samenwerken met andere multidisciplinaire zorgverleners? Veel keuzemogelijkheden om de zorg van jouw patiënten te optimaliseren.

Financiële en juridische tips voor fysiotherapeuten

Laat jouw financieel adviseur goed naar de financiën van de praktijk kijken en laat hem beoordelen of de gevraagde goodwill marktconform is en door je op te brengen. Wanneer je “groen licht” hebt, kunnen de gemaakte financiële afspraken worden vastgelegd in de overeenkomst van de praktijkoverdracht. Zorg dat je op juridisch vlak niet tegen verrassingen aanloopt en laat de overeenkomst van de praktijkoverdracht ook controleren op juridische aspecten.

Personeel voor jouw praktijk

Maak een inventarisatie van het personeelsbestand en maak kennis met het personeel voor de overname. Wees duidelijk over de rol van de vorige eigenaar en schets geen valse verwachtingen over jouw rol. Het uitbesteden van de salarisadministratie is ideaal. Zo kun je focussen op jouw eigen vakgebied en kan een specialist zorg dragen over het verwerken van de personeels- en salarisadministratie.

Inventarisatie van benodigdheden

Ga goed van start en schaf de benodigdheden voor jouw praktijk aan of stel een inventarisatielijst op van de zaken die je overneemt bij een praktijkovername. Voor de aanschaf van nieuwe apparatuur zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt denken aan financieren, leasen of je schaft de apparatuur aan uit eigen middelen. Tevens is het goed om een onderhoudsplan voor jouw apparatuur op te stellen.

Stakeholders van jouw fysiopraktijk

Stakeholders zijn tevens belangrijk; laat daarom alle belanghebbenden weten dat je de praktijk overneemt of maak bij het starten van een volledig nieuwe praktijk kennis met nieuwe stakeholders. Denk hierbij aan de gemeente en andere zorgverleners. Om jezelf online zichtbaar te maken zijn een website en social media tevens raadzaam om in te zetten. Let hierbij wel op de AVG regels.

Belangrijke zaken voor jouw eigen fysiotherapie praktijk

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KvK) en vraag een AGB-code aan. Sluit je ook aan bij VECOZO. Zij zorgen voor een veilige communicatie tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Een VECOZO-certificaat is nodig voor het uitwisselen van patiëntgegevens en het uitbetalen van declaraties. Sluit daarnaast een UZI-abonnement af en zorg voor een contract met de preferente zorgverzekeraar.

Noord Negentig helpt je bij het starten van jouw eigen fysiotherapie praktijk

Heeft ons stappenplan je goed op weg geholpen, maar heb je nog meer advies nodig? Neem dan contact met ons op. Wij helpen fysiotherapeuten graag bij de start of overname van hun praktijk.