Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Fysiotherapie blog 1
nov. 04, 2021

Hoe start ik een eigen praktijk als fysiotherapeut?

Een eigen praktijk als fysiotherapeut: beginnen bij het begin

Als u als fysiotherapeut voor uzelf begint, is het belangrijk om goed te weten wat uw mogelijkheden en kwaliteiten zijn. Wat onderscheidt u van anderen in de markt? Bij een praktijkovername is het vaak prettig om een adviseur in te schakelen die gespecialiseerd is in het medische vrije beroep en kennis heeft van de branche. Bij een eigen praktijk zijn er ook financiële vraagstukken. Voor het openen van een zakelijke bankrekening en het verkrijgen van een financiering voor de overname, is het belangrijk om contacten met de bank te onderhouden. Werk daarnaast samen met een accountant of financieel adviseur aan een financieel plan. Toets vervolgens de haalbaarheid van dit plan door middel van een begroting.

Verwachtingen en doelen van uw eigen praktijk als fysiotherapeut

Het is ook belangrijk om afspraken op papier te zetten waarop u kunt terugvallen als de samenwerking misloopt, bijvoorbeeld wederzijdse verwachtingen of uw takenpakket. Om met uw bedrijf te groeien is het wijsheid om plannen en doelen vast te leggen voor zowel de korte (één jaar) als lange termijn (drie tot vijf jaar).

Huisvesting van uw praktijk

Denk na over de huisvesting van uw praktijk. Gaat u een pand kopen? Denk dan aan een technische keuring, taxatie en het opstellen van een voorlopig koopcontract. Bij het huren van een pand is het belangrijk uw huurcontract te laten toetsen. Regel de verschillende aansluitingen (internet, telefoon, telefooncentrale, gas, water, licht). Voor welke EPD (elektronisch patiëntendossier) kiest u? Wilt u samenwerken met andere multidisciplinaire zorgverleners. Veel keuzemogelijkheden om de zorg van uw patiënten te optimaliseren.

Financiële en juridische tips voor fysiotherapeuten

Laat uw financieel adviseur goed naar de financiën van de praktijk kijken en laat hem beoordelen of de gevraagde goodwill marktconform is en door u op te brengen. Wanneer u “groen licht” heeft kunnen de gemaakte financiële afspraken worden vastgelegd in de overeenkomst van de praktijkoverdracht. Zorg dat u op juridisch vlak niet tegen verrassingen aanloopt en laat de overeenkomst van de praktijkoverdracht ook controleren op juridische aspecten.

Personeel voor uw praktijk

Maak een inventarisatie van het personeelsbestand en maak kennis met het personeel voor de overname. Wees duidelijk over de rol van de vorige eigenaar en schets geen valse verwachtingen over uw rol. U wilt natuurlijk Het uitbesteden van de salarisadministratie is ideaal. Zo kunt u focussen op uw eigen vakgebied en kan een specialist zorg dragen over het verwerken van de personeels- en salarisadministratie.

Inventarisatie van benodigdheden

Ga goed van start en schaf de benodigdheden voor uw praktijk aan of stel een inventarisatielijst op van de zaken die u overneemt bij een praktijkovername. Voor de aanschaf van nieuwe apparatuur zijn er diverse mogelijkheden. U kunt denken aan financieren, leasen of u schaft de apparatuur aan uit eigen middelen. Tevens is het goed om een onderhoudsplan voor uw apparatuur op te stellen.

Stakeholders van uw fysiopraktijk

Stakeholders zijn tevens belangrijk; laat daarom alle belanghebbenden weten dat u de praktijk overneemt of maak bij het starten van een volledig nieuwe praktijk kennis met nieuwe stakeholders. Denk hierbij aan de gemeente en andere zorgverleners. Om uzelf online zichtbaar te maken zijn een website en social media tevens raadzaam om in te zetten. Let hierbij wel op de AVG regels.

Belangrijke zaken voor uw eigen fysiotherapie praktijk

Schrijf u in bij de Kamer van Koophandel (KvK) en vraag een AGB-code aan. Sluit u ook aan bij VECOZO. Zij zorgen voor een veilige communicatie tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Een VECOZO-certificaat is nodig voor het uitwisselen van patiëntgegevens en het uitbetalen van declaraties. Sluit daarnaast een UZI-abonnement af en zorg voor een contract met de preferente zorgverzekeraar.

Noord Negentig helpt u bij het starten van uw eigen fysiotherapie praktijk

Heeft ons stappenplan u goed op weg geholpen, maar heeft u nog meer advies nodig? Neem dan contact met ons op. Wij helpen fysiotherapeuten graag bij de start of overname van hun praktijk.