Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

mei 14, 2024

Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid

Minister Adriaansens informeert de Tweede Kamer over de voortgang van Datavisie Handelsregister. De Datavisie HR wil een beleidskader bieden voor integer gebruik van de data uit het HR door de privacy van de ingeschrevenen te verbeteren en tegelijkertijd de toegankelijkheid van het HR te vergroten.


De afgelopen jaren kregen ingeschreven ondernemers steeds meer last van ongewenst gebruik van hun zakelijke gegevens. Gegevens die bij wet verplicht openbaar zijn worden bijvoorbeeld gebruikt voor marketingdoeleinden, terwijl daar geen toestemming voor is gegeven. Adresgegevens van individuen worden op internet gepubliceerd (doxing) en vooral steeds meer zelfstandige ondernemers hebben online en fysiek last van dreigende situaties. Om deze problemen tegen te gaan en te zorgen dat het Handelsregister mee blijft gaan met de tijd, wordt een aantal zaken verbeterd:

  • betere bescherming van persoonsgegevens;

  • een rem op ongewenste directe marketing;

  • een nieuwe vorm van het financieren van het Handelsregister.

Ondernemers die ingeschreven staan kunnen voor een jaarlijkse bijdrage volop van de handelsregisterfuncties zoals uittreksels gebruik maken. Het verdienmodel van ongewenst datagebruik door derden valt hierdoor weg.

Proces Een belangrijk onderdeel is de wijziging in de financiering van het Handelsregister. Ondernemers die ingeschreven staan gaan hier een vaste bijdrage per jaar voor betalen. Deze regelgeving ligt ter consultatie openbaar voor zodat iedereen daarop zijn zienswijze kan geven.
Het verbod op het gebruik van handelsregistergegevens voor direct marketingdoeleinden wordt opgenomen in een tweede wetsvoorstel dat staat gepland voor komend jaar. Naast deze maatregelen zal de controle van de gegevens door de Kamer van Koophandel (KvK) worden aangescherpt. Een voorbeeld is dat KvK bij inschrijving in het Handelsregister monitort op onaannemelijke bedrijfslocaties zoals een bedrijf dat gevestigd zou zijn op een gevangenisterrein. De planning is voor eind 2025 zoveel mogelijk maatregelen doorgevoerd te hebben.

De internetconsultatie Wetsvoorstel financieringsstructuur Handelsregister staat open tot 9 juni 2024 (https://www.internetconsultatie.nl/financieringsstructuurhr/b1).

Bron: Min. EZK 08-05-2024.