Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

jun. 11, 2024

Beter passende Europese douaneregels nodig

De enorme stijging van douaneaangiften zorgt voor problemen bij de handhaving. Dat blijkt uit de jaarrapportage van de Douane, die staatssecretaris De Vries naar de Tweede Kamer stuurde.


De Nederlandse douane heeft afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 miljard douaneaangiften verwerkt. Dat zijn er ruim 200 miljoen meer dan het jaar ervoor. De grootste stijging was te zien bij e-commerce. Van de 1 miljard aangifteregels waren 718 miljoen e-commerce zendingen onder de € 150 waarvoor geen geboden en/of beperkingen gelden. In 2018 was het totaalaantal aangifteregels nog 245 miljoen. De enorme stijging zorgt voor problematiek in de handhaving van deze handelsstroom.
De stijging zet zich door in het 1e kwartaal van 2024. Volgens de staatssecretaris zijn andere regels nodig om te zorgen dat de Douane de stijging aan blijft kunnen.

Naast dat het aantal goederen dat geïmporteerd wordt sowieso stijgt, stijgt het aantal aangiften ook doordat mensen vaker zelf bij een webwinkel buiten de EU bestellen. Waar vroeger een Nederlandse verkoper een container met 1.000 producten uit Azië liet importeren en daar één keer douaneaangifte van deed, bestellen nu 1.000 Nederlanders 1 product uit Azië. Dat zorgt voor 1.000 individuele douaneaangiftes die de Douane allemaal apart moet verwerken.

Staatssecretaris De Vries: ‘De Douane moet zorgvuldig kunnen beoordelen of goederen die Nederland binnenkomen veilig zijn en of er wel de juiste belasting over is betaald. In korte tijd is het aantal aangiften dat de douane moet verwerken met honderden miljoenen gestegen. Dat kan risico’s op gaan leveren. We moeten ervoor zorgen dat iedere Nederlander die online bestelt, ervan uit kan gaan dat het speelgoed voor hun kinderen gifvrij is, dat elektrische producten niet brandgevaarlijk zijn en natuurlijk dat producten niet gewoon verboden zijn’.

Nieuwe EU-regels De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om het Douanewetboek van de Unie, de Europese douaneregels, te hervormen. De EU-lidstaten zijn nu in gesprek over dit voorstel. Voor Nederland, waar een derde van alle goederen de EU binnenkomt, is het voorstel onvoldoende om de problemen rond e-commerce aan te pakken.

1,4 miljard aangiftes De gemiddelde waarde van de online bestelde pakketjes ligt tussen de € 8 en € 10. Tot 1 juli 2021 was geen btw verschuldigd over deze zendingen met een waarde tot en met € 22. Door het afschaffen van deze vrijstelling was de verwachting dat consumenten minder online zouden bestellen, omdat er ook over kleine bedragen btw moet worden betaald. Toch blijkt het aantal douaneaangiftes voor e-commerce in 2023 verdubbeld naar een recordaantal van 718 miljoen. Ook in 2024 wordt een stijging verwacht. Er wordt gerekend op zo’n 1,4 miljard aangiftes.

Bron: MvF 03-06-2024.