Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

jun. 16, 2021

Dien voorstellen Milieulijst 2022 in

RVO nodigt het bedrijfsleven uit om voorstellen te doen voor het opnemen van een bedrijfsmiddel op de Milieulijst. Een voorstel voor opname moet uiterlijk 15 augustus 2021 worden ingediend. Op de Milieulijst, die jaarlijks wordt aangepast, staan zo’n 350 innovatieve en milieuvriendelijke investeringen waarin ondernemers fiscaal voordelig kunnen investeren via de MIA en de Vamil.
Opname in de lijst is met name interessant voor leveranciers van innovatieve milieutechnieken omdat dit de marktintroductie of -verbreding van een techniek kan versnellen. Iedereen kan echter gewenste aanpassingen voor de Milieulijst doorgeven.
De voorstellen worden getoetst aan een aantal criteria. Het MIA\Vamil-voordeel is bijvoorbeeld niet bedoeld voor technieken die zichzelf ook zonder MIA\Vamil-ondersteuning al in korte tijd terugverdienen. Ook moet de techniek in voldoende mate milieuvoordeel opleveren en aansluiten bij de speerpunten uit het huidige milieubeleid. Dit beleid maakt dat ook technieken op het gebied van Circulaire Economie nadrukkelijk de aandacht krijgen.
Via de milieu-investeringsaftrek (MIA) verlagen bedrijven de fiscale winst. De kosten van de milieu-investering mogen tot 36% in mindering worden gebracht op de fiscale winst. Met de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) kan 75% van een investering op een willekeurig moment worden afgeschreven. Door sneller af te schrijven vermindert de fiscale winst en betalen bedrijven minder belasting in dat jaar.
Bron: RVO.nl 15-06-2021