Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

jun. 22, 2016

Eerste Kamer akkoord met wijziging Aanbestedingswet

De wijziging van de Aanbestedingswet kan per 1 juli in werking treden, zoals beoogd door minister Kamp van Economische Zaken. De Eerste Kamer stemde dinsdag in grote meerderheid voor het wetsvoorstel.
De huidige Aanbestedingswet trad drie jaar terug in werking. Deze wet wordt nu aangepast om nieuwe Europese richtlijnen te implementeren. De wijzigingen hebben betrekking op aanbestedingen boven de Europese drempelbedragen. Die lat ligt op ruim 5 miljoen euro voor werken; bij diensten gaat het om 135.000 voor het Rijk tot 418.000 euro voor bedrijven in nutssectoren.
De nieuwe regels moeten leiden tot meer flexibele procedures, waarbij innovatie, milieu en sociaal beleid zwaarder kunnen meewegen. Het ‘innovatiepartnerschap’ moet bijvoorbeeld vernieuwing aanjagen. Nederland had in veel opzichten al voorgesorteerd op de nieuwe Europese regels, waardoor de wijzigingen niet voor radicale veranderingen zullen zorgen. Zo wordt de ruimte om vooraf de markt te consulteren, wat in de praktijk al gebeurde, met de wetswijziging geformaliseerd.
Een Eerste Kamermotie om paal en perk te stellen aan het ‘inbesteden’, waarbij overheden taken zelf ter hand nemen in plaats van de markt, werd alleen gesteund door PVV en CDA. Minister Kamp noemde de motie ‘voortijdig’ omdat hij nog met een voorstel tot aanpassing van de Wet markt en overheid zal komen.
Bron: SC Online, 21-06-2016