Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

mrt. 23, 2023

Eerste ronde STAP-budget in 2023: 40.000 aanvragen

Vrijdagochtend 17 maart ging het STAP-loket voor het eerst in 2023 open en kon men subsidie aanvragen voor scholing ter verbetering van de arbeidsmarktpositie. Ruim 40.000 mensen dienden een aanvraag in waardoor rond 12.30 uur het voor deze periode beschikbare budget van € 34 miljoen op was en het loket werd gesloten.


Het was de eerste keer in 2023 dat een STAP-budget kon worden aangevraagd. Aanvankelijk stond dat gepland voor 28 februari, maar door een technische storing in combinatie met grote drukte was het onmogelijk het loket te openen en is gekozen voor een verplaatsing naar 17 maart.
Met de STAP-regeling kunnen mensen zelf de regie nemen over hun ontwikkeling op de arbeidsmarkt. In 2022 kregen ruim 200.000 mensen een budget toegekend waarmee ze een opleiding konden volgen om hun arbeidsmarktpositie te verstevigen. De STAP-regeling voorziet dan ook in een grote behoefte. Tegelijkertijd werd duidelijk dat de regeling op een aantal punten aangescherpt moest worden om misbruik en oneigenlijk gebruik tegen te gaan. Om die maatregelen te kunnen implementeren heeft het kabinet het eerste tijdvak van 2023, in januari, overgeslagen.
UWV voert samen met de Toetsingskamer van het ministerie van SZW deze ronde extra controles uit, onder meer op het aanmeldbewijs en of opleidingen en opleiders aan de aangescherpte voorwaarden van de regeling voldoen. Daarbij wordt ook gekeken naar opleidingen en opleiders waar signalen over zijn.

Grens van 300 toekenningen per scholing Per jaar zijn 300 toekenningen per scholingsactiviteit mogelijk. Dat betekent dat cursussen waarvoor deze ronde 300 of meer aanvragen worden toegekend uit het Scholingsregister worden verwijderd en dit jaar niet meer beschikbaar zijn voor een STAP-budget. Deze maatregel is genomen om te voorkomen dat een groot deel van het STAP-budget bij een beperkt aantal grote opleiders met een groot marketingbudget terecht komt en bepaalde doelgroepen onvoldoende bereikt worden. Hoeveel scholingen deze grens hebben bereikt is op dit moment nog niet duidelijk

Bron: UWV 17-03-2023