Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

sep. 14, 2023

FEC pakt misbruik van rechtspersonen aan

Het Financieel Expertise Centrum (FEC) is gestart met het project ‘Misbruik rechtspersonen’ om het groeiende probleem van het misbruik van rechtspersonen voor criminele doeleinden aan te pakken. Het project brengt de kenmerken van dit misbruik in kaart en onderzoekt de mogelijkheden om het probleem effectief aan te pakken.


Uit het evaluatierapport van de Financial Action Task Force (FATF) blijkt dat Nederland goed presteert in de aanpak van witwassen en financiering van terrorisme, maar dat meer inspanningen nodig zijn om te voorkomen dat rechtspersonen worden misbruikt.

Misbruik van rechtspersonen kan verschillende vormen aannemen, zoals bedrijven zonder legitieme activiteiten die gevestigd zijn op een woonadres of in een bedrijfsverzamelgebouw, waar de rechtspersoon na oprichting niet meer bereikbaar is. Het doel van criminelen is vaak om vertrouwen te winnen bij slachtoffers en hen te benaderen voor het kopen van beleggingsproducten, waarna ze met het geld verdwijnen.

Verdachte transacties Het FEC-project richt zich op het effectiever signaleren en aanpakken van misbruik van rechtspersonen. De verschillende FEC-partners beschikken over eigen tools, maar de aanpak lijkt momenteel versnipperd en de interventiemogelijkheden onvoldoende effectief. Het project wil de kenmerken van misbruik verder in kaart brengen en analyseren welke maatregelen het meest effectief zijn. Ook wordt gekeken naar de verdachte transacties die bij de opsporingsdiensten bekend zijn en of de wet- en regelgeving voldoende mogelijkheden biedt voor effectief toezicht.

De samenwerking tussen de FEC-partners is essentieel voor het project, aangezien kennis en interventiemogelijkheden momenteel versnipperd zijn. Door gezamenlijk op te treden kan een betere aanpak van het misbruik van rechtspersonen worden gerealiseerd. Het FEC is een samenwerkingsverband van autoriteiten met toezichts-, controle-, vervolgings- of opsporingstaken in de financiële sector.

Bron: Belastingdienst 07-09-2023.