Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

mrt. 24, 2022

Gemeente kent Tozo-krediet terecht toe aan dga

Hoewel een dga ten behoeve van zijn bv krediet op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers kan aanvragen, komt het krediet op zijn naam te staan.
Een man dient een aanvraag in voor bedrijfskrediet op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo). Dit krediet moet de doorlopende bedrijfskosten van zijn bv financieren. De gemeente kende het Tozo-krediet toe aan de dga. Maar de dga ging in bezwaar en beroep. Hij vond namelijk dat de gemeente het krediet had moeten toekennen aan zijn bv. Voor de Rechtbank Midden-Nederland stelt hij dat hij voor de Tozo niet kwalificeert als zelfstandige. Als subsidiair standpunt stelt hij dat het bedrijfskrediet mede op naam van de bv had moeten staan. De rechtbank haalt uit de regeling dat de zelfstandige de aanvrager is en degene die het krediet krijgt toegewezen. De dga heeft terecht de aanvraag ingediend. Dat niet hij maar zijn bv staat ingeschreven in de Kamer van Koophandel, sluit niet uit dat hij kwalificeert als zelfstandige. Het Tozo-krediet is dus terecht toegerekend aan de dga.
Vervolgens gaat de rechtbank in op de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de verplichtingen die voortvloeien uit het accepteren van het Tozo-krediet. De bv moet deze hoofdelijke aansprakelijkheid mede aanvaarden. De gemeente had dit ten onrechte niet vermeld in het bestreden besluit. Op dit punt heeft de dga wel gelijk, zodat de rechtbank zijn beroep toch gegrond verklaart. De gemeente moet daarom een nieuw besluit nemen en het griffierecht van de dga vergoeden.
Bron: Rb. Midden-Nederland 21-05-2021 (gepubl. 17-03-2022)