Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

mei 23, 2024

Internetconsultatie Wet invoering rouwverlof

De Tweede Kamerleden Stoffer, Inge van Dijk en Ceder stellen voor de Wet arbeid en zorg inzake een wettelijk recht op betaald verlof bij overlijden in gezinssituaties te wijzigen. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat er een basis voor rouwverlof in de wet wordt vastgelegd. Dit voorstel is ter consultatie voorgelegd.


Met dit wetsvoorstel krijgen werknemers recht op vijf betaalde verlofdagen in gezinssituaties met minderjarige kinderen waarbij één van de ouders of een minderjarig kind is komen te overlijden. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de begeleiding en ondersteuning van rouwende werknemers.
Het bestaande wettelijk recht op verlof bij een overlijden is kortdurend, geldt tot aan de uitvaart en is niet bedoeld als rouwverlof. Het voorstel introduceert een minimumnorm van vijf verlofdagen voor werkende ouders met minderjarige kinderen waarvan één van de ouders of minderjarige kinderen overlijdt. Doel van deze rouwverlofregeling is dat de terugkeer naar de werkvloer verbetert en het (langdurig) verzuim na verlies van een geliefde afneemt.

Dit voorstel is belangrijk voor werkgevers en werknemers die te maken krijgen met rouw op de werkvloer. Het voorstel richt zich op geleidelijke terugkeer van de rouwende werknemer op de werkvloer en heeft als doel het (langdurig) verzuim na verlies van een geliefde terug te dringen, zodat het qua verzuimkosten een besparing voor werkgevers oplevert.

De internetconsultatie staat open tot 13 juni 2024 (https://www.internetconsultatie.nl/rouwverlof/b1).

Bron: Tweede Kamer 16-05-2024.