Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

aug. 26, 2019

Krimpende freelance-markt

De markt voor freelance-opdrachten gaat krimpen. Dit blijkt uit de Freelance Markt Index van freelancersplatform Freelance.nl. Ook blijkt dat de plannen van de overheid ten aanzien van zzp’ers nog niet echt leven onder de opdrachtgevers.
De Freelance Markt Index © (FMI) geeft elk kwartaal de ontwikkeling weer van het volume aan tijdelijk werk in Nederland. De FMI wordt samengesteld uit cijfers van de ABU, CBS en de verwachting van circa 150 opdrachtgevers van het Freelance.nl-platform.
De FMI komt voor het derde kwartaal uit op een score van 99,5. Dit betekent dat de FMI voor het eerst in jaren een krimp ten opzichte van het vorige kwartaal voorspelt. Het CBS en de ABU presenteren cijfers die in lijn liggen met het tweede kwartaal van dit jaar. Opdrachtgevers van het Freelance.nl platform zijn echter voor het eerst significant minder positief gestemd over het aantal opdrachten dat zij verwachten uit te zetten in het derde kwartaal. Ongeveer evenveel opdrachtgevers verwachten minder opdrachten uit te zetten als het aantal opdrachtgevers dat verwacht er meer uit te zetten.
De onderzoekers keken ook hoe opdrachtgevers staan tegenover de plannen van de overheid omtrent de zelfstandigenverklaring en de webmodule. 19 respondenten was positief over de plannen, 21 respondenten negatief en 20 respondenten neutraal. Respondenten die aangeven neutraal tegenover de plannen te staan zijn dit omdat handhaving bij de overheid vaak achterblijft, waardoor er in de praktijk weinig zal veranderen. Daarnaast geven ze aan dat de plannen nog vaag zijn. Daarnaast had een grote groep geen mening (66), waarvan het merendeel aangaf nog niet bekend te zijn met de plannen (51).
Bron: Freelancer.nl 23-08-2019