Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

apr. 19, 2022

Loonafspraken zijn terug op niveau voor corona

Volgen AWVN zijn de loonafspraken in maart met een gemiddelde van 3,1% gestegen. Daarmee zijn de loonafspraken terug op het niveau van vlak voor het uitbreken van de coronacrisis. Met dit maandgemiddelde wordt de opwaartse trend in cao-afspraken voortgezet en kruipt het jaargemiddelde richting de 3%.
Volgens AWVN volgen de uitkomsten van de cao-onderhandelingen een vrij normaal patroon waarin de loonafspraken met een vertraging de ontwikkeling van de economie volgen.
Het aantal nieuw afgesloten cao’s was in maart met 23 hoger dan verwacht. In een ‘gewone’ maart-maand zijn het er 20. AWVN stelt vast dat er in veel onderhandelingen een eenzijdige focus op loonafspraken is. In veel bedrijven en bedrijfstakken dreigt de financiële ruimte daarom helemaal op te gaan aan loonsverhogingen, waardoor er geen ruimte meer overblijft voor zaken als de toekomstige vaardigheden van medewerkers om mee te kunnen komen in de transitie naar een groene en digitale economie.
Het patroon in de maandgemiddelden van cao-afspraken is nog steeds normaal: na gunstige economische berichten volgen stijgende loonafspraken met een vertraging van meestal tenminste een jaar. Nu lijkt de loonstijging iets sneller te zijn ingezet, mogelijk door de zeer snelle omslag van economische groei in krimp en van krimp in groei in 2020 en 2021.
De huidige stijging van de lonen wordt versterkt door krapte op delen van de arbeidsmarkt. Hoewel die krapte naar verwachting voorlopig zal aanhouden, wordt de daardoor veroorzaakte opwaartse druk op de lonen tegengewerkt door oplopende bedrijfskosten (energieprijzen), drastisch verslechterde economische voorspellingen en onzekere bedrijfseconomische vooruitzichten. Dat kan leiden tot een afvlakking van de loontrend.
Kerncijfers
Loonafspraken maart gemiddeld 3,1%
Loonafspraken 2022 gemiddeld 2,8%
Loonafspraken 2021 gemiddeld 2,1%
Aantal nieuwe cao-akkoorden in maart 2022: 23
Aantal aflopende cao’s in 2022: 385 voor 2,7 miljoen werknemers
Aantal vernieuwde cao’s die in 2022 ingaan: 109 voor 1,5 miljoen werknemers
Aantal openstaande cao’s op dit moment (expiratie in 2022): 276 voor 1,2 miljoen werknemers
Aantal openstaande cao’s op dit moment met expiratie in 2021: 64 cao’s (310.000 werknemers)
Bron: AWVN.nl 15-04-2022