Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

jun. 30, 2021

Meld bedrijfsmiddel voor de EIA-Energielijst 2022

Net als voor de MIA/Vamil kunnen ook bedrijfsmiddelen voor de Energielijst 2022 worden voorgedragen. Het moet dan gaan om een energiebesparend product of een duurzame energietechniek. Bedrijfsmiddelen kunnen tot 1 september 2021 worden voorgesteld.
Op de Energielijst staan jaarlijks een ruime hoeveelheid innovatieve en duurzame energie-investeringen waardoor ondernemers fiscaal voordelig kunnen investeren via de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Ook de Energielijst wordt jaarlijks aangepast. Ondernemers hebben tot 1 september 2021 de tijd om een voorstel in te dienen voor de nieuwe EIA-Energielijst van 2022. Dit is vooral interessant voor leveranciers van innovatieve energietechnieken. Als de techniek wordt opgenomen, dan versnelt dit mogelijk de marktintroductie en -verbreding van deze techniek.
Het bedrijfsmiddel wordt getoetst op een aantal criteria. Zo is opname op de Energielijst niet bedoeld voor technieken die zich al zonder EIA-ondersteuning in korte tijd terugverdienen. Ook moet de techniek voldoende energievoordeel opleveren en aansluiten bij het huidige energiebeleid. Technieken voor de overgang naar schonere energie krijgen nadrukkelijk de aandacht.
Middels de EIA kunnen bedrijven de fiscale winst in de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting verlagen. Bedrijven mogen 45,5% van de kosten van de energie-investering in mindering brengen op de fiscale winst.
Bron: RVO.nl 24-06-2021