Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

sep. 19, 2022

Namens ex-partner onbevoegd ingediende aangifte rechtsgeldig

Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft geoordeeld dat een aangifte met beide digitale handtekeningen rechtsgeldig is. Ondanks dat een van de ex-partners aangeeft dat de aangifte onbevoegd is ingediend omdat zonder toestemming gebruik is gemaakt van de DigiD van de ex-partner.


In 2016 scheidt een vrouw van haar man. Gedurende het jaar 2018 staat de vrouw nog samen met haar ex-echtgenoot en kinderen in de basisregistratie personen ingeschreven op het adres van de voormalige echtelijke woning. Beiden zijn in 2018 voor de onverdeelde helft eigenaar van de woning. Op 26 maart 2019 heeft de vrouw elektronisch aangifte gedaan en claimt aftrek van hypotheekrente. Op 21 april 2019 dient de ex-echtgenoot een gezamenlijke aangifte inkomstenbelasting in. Hierin is sprake van fiscaal partnerschap met de ex-echtgenoot. In deze aangifte wordt de hypotheekrente volledig aan die ex-echtgenoot toegerekend. In juli doet de vrouw nogmaals aangifte, nu op papier. Daarin claimt ze weer renteaftrek. De inspecteur legt een aanslag op gebaseerd op de aangifte van 21 april 2019, waarin geen renteaftrek is toegepast. De inspecteur weigert om de aanslag ambtshalve te verminderen. Daarom gaat de vrouw naar de rechtbank.
Volgens de vrouw heeft haar ex-echtgenoot de aangifte van 21 april 2019 zonder haar toestemming en medeweten ingediend. Zij heeft niet ingestemd met de door de ex-echtgenoot gemaakte verdeling van de aftrek van de rente. Volgens Rechtbank Zeeland-West-Brabant is van belang dat alleen beide fiscale partners een gemaakte verdeling van gezamenlijke posten kunnen wijzigen Bovendien moeten dan de aanslagen van beiden nog niet onherroepelijk vaststaan. De herziene aangifte van 21 april 2019 is ingediend met digitale handtekeningen van beide fiscale partners. De aanslag die aan de ex-echtgenoot is opgelegd vloeit voort uit die aangifte. De rechtbank honoreert het standpunt van de vrouw niet dat haar met DigiD gemaakte handtekening in de aangifte ongeldig is. Het behoort tot de verantwoordelijkheid van de vrouw om ervoor te zorgen dat haar ex-echtgenoot geen onbevoegd gebruik van haar DigiD kan maken.

Bron: Rb. Zeeland-West-Brabant 07-09-2022 (gepubl. 13-09-2022)