Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

jun. 04, 2020

NOW-subsidie is geen omzet voor vaststelling hoogte NOW-subsidie

Uit een geactualiseerde versie van het informatiedocument over NOW 1 blijkt dat de NOW-subsidie niet wordt meegerekend als omzet bij de vaststelling van de hoogte van de NOW-subsidie.
Voor de NOW geldt dat subsidies, waaronder subsidies die ondernemers in het kader van de coronacrisis hebben ontvangen, als omzet meetellen. Geldt dat ook voor de NOW-subsidie?
Nee. De NOW-subsidie wordt niet als omzet meegerekend bij de vaststelling van de hoogte van de NOW-subsidie. In de nieuwe regeling die ziet op de verlenging zal expliciet opgenomen worden dat de NOW-subsidie niet als omzet wordt meegerekend bij het vaststellen van de omzetdaling. Bij het berekenen van omzetdaling worden andere subsidies wel meegeteld als omzet indien deze betrekking hebben op referentieperiode voor de omzetdaling.
Subsidies die worden verstrekt in het kader van aanvullende noodmaatregelen voor specifieke sectoren, tellen dus in de regel mee als omzet voor de NOW. De NOW telt bijvoorbeeld ook subsidies mee die op een later moment worden uitgekeerd maar wel logischerwijs (deels) toebehoren aan een eerdere periode. Denk daarbij aan een jaarlijkse structurele subsidie die toevallig in november wordt overgemaakt, maar bedoeld is voor het gehele jaar. Indien er sprake is van een (meer-) jaarlijkse subsidie (of andere baten) of langer tijdvak dan het aanvraagtijdvak moeten deze inkomsten naar rato worden verdeeld over die maanden voor zover de grondslagen die worden gehanteerd in de jaarrekening hier niet reeds in voorzien.
Bron: Min SZW, 03-06-2020