Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

dec. 01, 2016

Omzet zakelijke dienstverlening in de lift

In het derde kwartaal van 2016 behaalde de zakelijke dienstverlening 5 procent meer omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Al drie jaar zit de zakelijke dienstverlening in de lift, al is de groei in de laatste vier kwartalen wel afgenomen. Desondanks zien veel ondernemers in de zakelijke dienstverlening 2017 met vertrouwen tegemoet.
Binnen de zakelijke dienstverlening heeft alleen de beveiligingsbranche te maken met een omzetdaling (voor het tweede kwartaal op rij), maar andere dienstverleners, architecten en hoveniers, deden met een omzettoename van ruim 10% juist goede zaken. De uitzendbranche realiseerde een omzetstijging van ruim 6%. Ook het vertrouwen van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening is al ruim drie jaar positief. Al is daarin, net als met de omzettoename, het vertrouwen de afgelopen drie kwartalen iets teruggelopen, maar nog altijd met 8,3 aanzienlijk groter dan gemiddeld in de afgelopen vijf jaar (2,8). Ruim 30% van de zakelijke dienstverleners verwacht volgend jaar meer omzet dan in 2016. Slechts 9% is minder positief gestemd en houdt rekening met een omzetdaling. Onder de exporterende ondernemers verwacht een meerderheid meer buitenlandse omzet te realiseren. Wel is dat aantal kleiner dan vorig jaar.
Over de werkgelegenheid zijn de ondernemers even positief gestemd als een jaar eerder. Ruim 67% verwacht volgend jaar geen verandering in het personeelsbestand ten opzichte van 2016. Ruim 22% verwacht meer personeel aan te kunnen nemen tegen 10% die verwacht minder mensen in dienst te kunnen houden.
De investeringsverwachtingen zijn iets positiever dan die voor 2015 en 2016. Net als vorig jaar verwacht het merendeel (77,5%) in 2017 evenveel te kunnen investeren als in het afgelopen jaar. Wanneer de positieve en negatieve investeringsverwachtingen tegen elkaar worden weggestreept blijft er voor 2017 een positief saldo van 2,4 % over.
Bron: CBS 1-12-2016