Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

okt. 20, 2021

Ondernemersportaal vervalt voor btw-aangifte

Vanaf 2022 kunnen ondernemers geen btw-aangifte meer doen via het ondernemersportaal. De Belastingdienst adviseert ondernemers daarom nu al over te stappen naar een andere manier van aangifte doen.
Ruim 180.000 ondernemers met een eenmanszaak, van wie is bekend dat zij het ondernemersportaal gebruiken om btw-aangifte te doen, kunnen binnenkort een brief van de Belastingdienst verwachten. De Belastingdienst raadt ondernemers in de brief aan zich nu al op de overstap voor te bereiden.
Vanaf 2022 kan de btw-aangifte gedaan worden via administratiesoftware, via een fiscaal dienstverlener of via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Naast de btw-aangifte kunnen ook andere btw-zaken via dit portaal worden geregeld zoals bijvoorbeeld de suppletie bij een btw-aangifte.
Om aangifte te doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk moeten de ondernemers beschikken over het inlogmiddel eHerkenning (Belastingdienst) niveau 3 (EH3). Ondernemers met een eenmanszaak die aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk moeten over DigiD beschikken. Deze ondernemers kunnen het beste kiezen voor de DigiD app, dit middel beschikt over een hoger veiligheidsniveau. Ook voor hen is het een optie om het inlogmiddel eHerkenning (Belastingdienst) niveau 3 (EH3) aan te schaffen.
De eerste btw-aangifte in Mijn Belastingdienst Zakelijk wordt:

1e maandaangifte: februari 2022 (over januari 2022)
1e kwartaalaangifte: april 2022 (over 1e kwartaal 2022)
1e jaaraangifte: januari 2023 (over 2022)

Ondernemers die zich niet kunnen inschrijven in het Handelsregister van de KvK kunnen voor de btw-aangifte voorlopig nog gebruik blijven maken van het oude zakelijke portaal. Deze ondernemers kunnen er overigens ook voor kiezen btw-aangifte te doen met behulp van administratiesoftware of via een fiscaal dienstverlener.
Bron: Belastingdienst 19-10-2021