Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

sep. 09, 2021

Onderzoek AWVN naar vaccinatiestatus

Uit een ledenonderzoek van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat een meerderheid van de werkgevers het onwenselijk vindt dat ze de vaccinatiestatus van medewerkers niet mogen opvragen. Ze willen dat het ten minste voor bepaalde functies en werkomstandigheden mogelijk wordt om te registreren of hun werknemers gevaccineerd zijn.
Ruim 600 bij AWVMN aangesloten werkgevers hebben deelgenomen aan het onderzoek. Een grote meerderheid van de werkgevers (70%) maakt zich zorgen over de veiligheid op de werkvloer in verband met niet-gevaccineerde werknemers. Een vergelijkbaar aantal vindt dat zij naar de vaccinatiestatus van medewerkers moeten kunnen vragen. Binnen de huidige regelgeving mag dat echter niet. Daarentegen mag deze vraag wel aan klanten worden gesteld en wordt het inzetten van de Coronacheck-app voor klanten in sommige sectoren zelfs verplicht.
In de huidige situatie worden werkgevers volgens het onderzoek voor een onmogelijke opdracht gesteld. Aan de ene kant moeten werkgevers verplicht een veilige werkomgeving bieden, terwijl zij aan de andere kant de middelen die daarvoor nodig zijn niet mogen gebruiken. Zoals op basis van het veiligheidsbeleid vragen naar de vaccinatiestatus. AWVN roept het (demissionaire) kabinet daarom op om snel duidelijkheid te geven over hoe werkgevers die tegenstelling moeten oplossen.
Ook vindt AWVN dat het kabinet moet onderzoeken of er tijdelijke wetgeving kan komen zodat het in bepaalde omstandigheden en functies is toegestaan om naar de vaccinatiestatus van medewerkers te vragen en daarop maatregelen te nemen. Met name in werksituaties waarin andere maatregelen niet voldoende zijn, bijvoorbeeld omdat mensen dicht op elkaar werken, zoals op productie- en bouwlocaties, of omdat gezondheidsrisico’s extra groot zijn, zoals in de zorg. AWVN verzoekt het kabinet om na te gaan of in dit soort situaties de CoronaCheck-app ingezet kan worden.
Bron: AWVN.nl 04-09-2021