Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

aug. 24, 2021

Problemen bij accountantscontrole NOW

Volgens het onderzoeksplatform Follow the Money komen accountants in de problemen bij het tijdig controleren van de NOW-subsidies. Ze raken verstrikt in de ingewikkelde regelgeving.
In het artikel komt een ondernemer aan het woord die al maanden probeert om een bedrag aan NOW-voorschot terug te betalen. Maar het UWV werkt niet mee omdat de ondernemer geen accountantsverklaring kan overleggen met definitieve afrekeningen. Het UWV eist een dergelijke verklaring om vast te kunnen stellen hoeveel geld de ondernemer van het voorschot daadwerkelijk heeft gebruikt. Accountants raken verstrikt in de regelgeving, blijkt uit onderzoek van FTM onder de acht grootste accountantskantoren van Nederland. Deskundigen plaatsen vraagtekens bij de controletaak van de accountants. Die had beter bij de overheid kunnen liggen. ‘Hoe streng moet je zijn als niet alle spelregels helder zijn?’
De acht grote kantoren lopen nu al tegen enorme achterstanden aan bij de verwerking van definitieve NOW-berekeningen. De huidige afhandeling draait alleen om de aanvragen van NOW 1 (maart tot mei 2020). De rest van de voorschotten van NOW 2, 3, 4 en 5 moeten nog doorkomen. Dat gaat nog jaren duren. PwC roept het minister van Sociale Zaken op om met werkbare oplossingen te komen om de berg aanvragen sneller te kunnen verwerken. ‘Met het verschuiven van de deadline komen we namelijk niet verder,’ waarschuwt PwC.
Bron: FTM.nl, 21-08-2021