Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

jul. 07, 2016

Sterke daling cao’s over einddatum

Volgens werkgeversvereniging AWVN is het aantal werknemers waarvan de cao over de einddatum is het afgelopen jaar sterk gedaald. Eind juni vielen minder dan 1 miljoen werknemers onder een ‘openstaande’ cao terwijl dat er een jaar geleden bijna 2 miljoen waren.
Dit blijkt uit het maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen. Het is in cao-onderhandelingen vrij gebruikelijk dat een einddatum verstrijkt voordat een nieuw contract wordt gesloten. Vorig voorjaar was het aantal verlopen cao’s en het bijbehorende werknemersaantal erg hoog en sprak de Tweede Kamer nog zijn zorg uit over het moeizaam verlopende cao-overleg. Inmiddels is er sprake van een normale situatie en is de achterstand ingelopen. Met name het sluiten van een aantal zeer grote cao’s bij de overheid en gesubsidieerde sectoren heeft bijgedragen aan het veranderde beeld.
In juni werden 36 nieuwe akkoorden gesloten. De door werkgevers en werknemers vorige maand afgesloten cao’s kennen een loonafspraak van 1,5%. Dat is gelijk aan het gemiddelde van 1,5% van de eerdere maanden van het jaar en betekent een koopkrachtstijging van meer dan 3% voor werknemers.
AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers en betrokken bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.
Bron: AWVN.nl, 06-07-2016