Stijging uitzenduren onder invloed Wet DBA
In het tweede kwartaal van 2016 steeg het aantal uitzenduren met 2,9% ten opzichte van het kwartaal ervoor. In het eerste kwartaal daalde het aantal uitzenduren met 1,4%. Die stijging in het tweede kwartaal heeft volgens Agium, een interimbureau voor financiële professionals, alles te maken met de Wet DBA.
Het aantal uitzenduren in langlopende contracten zoals detachering en payrolling steeg volgens cijfers van het CBS in het tweede kwartaal met 3,1%. In het eerste kwartaal daalde het aantal uren in langlopende contracten nog met 3,5%. Daarvoor steeg dit aantal vier jaar onafgebroken. Het aantal uren in kortlopende contracten steeg met 2,7%. Een kwartaal eerder was de stijging 0,8%. Het aantal uren in kortlopende contracten neemt al twee jaar toe. De ontwikkeling van de kortlopende uren loopt doorgaans voor op die van de rest van de arbeidsmarkt.
Op 12 augustus 2016 maakte CBS al bekend dat het aantal banen in het tweede kwartaal van 2016 met 38.000 is toegenomen. Vooral het aantal banen bij uitzendbureaus nam, met 30.000, sterk toe. Verder steeg het aantal vacatures in het tweede kwartaal met 5.000 en daalde het aantal werklozen met 16.000.
Volgens Agium heeft dit alles te maken met de invoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) op 1 mei 2016. Werkgevers kiezen hierdoor liever een professional die werkt vanuit dienstverband via een uitzendbureau dan voor een zzp'er. Opdrachtgevers blijken niet lichtzinnig hun handtekening te zetten onder modelovereenkomsten om hun arbeidsrelatie met zzp'ers te bekrachtigen.
Volgens Agium brengt de Wet DBA aan het licht dat er al langere tijd bij veel functies die zzp'ers vervullen, eigenlijk sprake is van schijnzelfstandigheid. De praktijk is niet veranderd, maar nu de verantwoordelijkheid voor schijnzelfstandigheid óók bij de opdrachtgevers ligt, gaan organisaties handelen.
Bron: CBS 31-08-2016; Agium 1-09-2016