Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

okt. 14, 2020

Verkeerde functie-indeling Schoonmaak-cao gecorrigeerd

Een schoonmaker verricht in een bedrijf in hoofdzaak natte schoonmaakwerkzaamheden en moet daarvoor beschermende kleding dragen. Voor Hof Den Haag is het de vraag of de schoonmaker in de juiste functie is ingedeeld.
Een schoonmaker in een vleesverwerkend bedrijf verricht in hoofdzaak natte schoonmaakwerkzaamheden en moet beschermende kleding dragen. De werknemer en zijn werkgever zijn verdeeld over de vraag wat de correcte functie-indeling zou zijn voor de werknemer op grond van de Cao Schoonmaak. De werknemer vordert indeling in schoonmaak cao functie 'medewerker schoonmaakonderhoud industrieel II' wat recht geeft op 5% toeslag. Het hof wijst de vordering toe.
Het hof beoordeelt de vraag aan de hand van het NOK-schema van de cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf. Uit de stukken en de foto’s van onder andere de werkruimte, de schoonmaakmiddelen en schoonmaakmaterialen en in het bijzonder de beschermende (grotendeels plastic) werkkleding (broek, jas, laarzen, helm, veiligheidsbril en mondkapje) die de werknemer tijdens zijn werkzaamheden draagt is genoegzaam gebleken dat bij de werkzaamheden van de werknemer de nadruk niet ligt op de uitvoering van droge schoonmaakwerkzaamheden. Er is juist in overwegende mate (ook voor wat betreft de tijdsduur) sprake van natte schoonmaakwerkzaamheden, in het bijzonder van de opstallen, de verschillende werkruimtes, en de machines/installaties. Dit ligt overigens ook voor de hand, gelet op de aard van het bedrijf, te weten vleesverwerking.
Het hof is van oordeel dat er daarom sprake is van werkzaamheden onder bezwarende omstandigheden. Ook is voldoende gebleken dat werknemer zijn werkzaamheden zelfstandig – dat wil zeggen zonder toezicht – verricht hoewel niet direct gebleken is dat hij daarbij moet inspelen op situaties die een aanpassing van de reguliere werkvolgorde vragen. Weliswaar beschikt de werknemer niet over een bijzonder certificaat maar dat acht het hof niet doorslaggevend gelet op de aard van de werkzaamheden die werknemer onder overwegend bezwarende omstandigheden moet verrichten. Het hof is dan ook van oordeel dat werknemer behoort te worden ingedeeld in de cao functie ‘medewerker schoonmaakonderhoud industrieel II’ met de daarbij behorende indeling in loongroep 1 met een functietoeslag van 5%.
Bron: Hof Den Haag 29-09-2020