Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

mrt. 27, 2024

Versoepeling saneringsakkoord nog tot 1 april 2024

De Belastingdienst attendeert ondernemers op de datum van 1 april 2024 voor het sluiten van een saneringsakkoord.


Vanwege de coronacrisis gaat de Belastingdienst tot die datum soepeler om met een van de voorwaarden om mee te werken aan een saneringsakkoord. Dit kan ook als de ondernemer nog niet alle informatie heeft die nodig is voor een verzoek om schuldsanering. Na 1 april heeft de ondernemer namelijk nog 90 dagen de tijd om het verzoek alsnog volledig in te vullen.

Versoepeling voorwaarde saneringsakkoord tot 1 april 2024 De Belastingdienst werkt alleen mee aan een saneringsakkoord als de ondernemer aan bepaalde voorwaarden voldoet. Normaal geldt als een van de voorwaarden dat de Belastingdienst ten minste het dubbele uitkeringspercentage ontvangt van wat de ondernemer andere schuldeisers aanbiedt. Maar tot 1 april 2024 neemt de Belastingdienst genoegen met ten minste hetzelfde uitkeringspercentage. Hierdoor is de kans groter dat ook andere schuldeisers willen meewerken.

Zzp’er of eenmanszaak Heeft men nog andere schulden? Dan kan men voor ondersteuning bij het aflossen van de (belasting)schulden terecht bij de gemeente. De gemeente zorgt, in overleg, voor een passend hulpverleningstraject op maat. Lukt het met uitstel van betaling of een betalingsregeling niet om de schulden helemaal af te betalen? Dan kan de gemeente een minnelijk schuldsaneringstraject (Msnp) opstarten. Op basis van het bedrag dat men wél kan betalen, doet de schuldhulpverlener een voorstel aan de schuldeisers om de schuld (gedeeltelijk) kwijt te schelden. Meer informatie over minnelijk schuldsanering is te vinden op Hoe werkt minnelijke schuldsanering? (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/rechten_en_plichten_bij_de_belastingdienst/schuldsanering/minnelijke-schuldsanering).

Rechtspersoon Lees meer bij Kwijtschelding van belasting voor ondernemers (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/rechten_en_plichten_bij_de_belastingdienst/kwijtschelding_van_belasting#ko).

Zijn niet alle schuldeisers akkoord, maar toch een schuldregeling? Gaan niet alle schuldeisers akkoord met het betalingsvoorstel? Dan is het mogelijk toch nog een akkoord over een schuldregeling te bereiken via de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA).

Bron: Belastingdienst 22-03-2024.