Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

dec. 20, 2017

Vraag alsnog btw over zonnepanelen terug

De Hoge Raad heeft onlangs een arrest gewezen die belastingplichtigen die vergeefs btw hebben teruggevraagd over de aanschaf van zonnepanelen houvast biedt. Veelal wees de fiscus dat teruggaafverzoek af met het argument dat men te laat was. Die vlieger gaat volgens de Hoge Raad niet op.
Veel particulieren met zonnepanelen op hun woning hebben zich na het zogenoemde Fuchs-arrest van het Europese Hof van Justitie bij de Belastingdienst aangemeld als ondernemer voor de btw, om zo de btw over de aanschaf van de zonnepanelen te kunnen terugvragen. In veel gevallen werd dit door de fiscus geweigerd met het argument dat men te laat was. Volgens de fiscus geldt dat de btw uiterlijk moet worden teruggevraagd binnen drie maanden na het tijdvak waarop de factuur betrekking heeft. Een belastingplichtige die in september 2012 (derde kwartaal 2012) de zonnepanelen had laten plaatsen en pas in maart 2013 (na de conclusie van de advocaat-generaal van het Europese Hof inzake de Fuchs-zaak) verzocht om een uitnodiging tot het doen van aangifte was hiermee volgens de fiscus te laat. Dit had hij uiterlijk 31 oktober 2012 moeten doen en de btw had hij uiterlijk eind december 2012 moeten terugvragen.
De belastingplichtige liet het hier niet bij en vocht zijn zaak uit tot aan de Hoge Raad. De Hoge Raad heeft nu beslist dat voor een verzoek om uitnodiging tot het doen van aangifte geen termijn geldt indien, zoals in dit geval, de belastingplichtige geen belasting hoefde te betalen maar alleen maar een bedrag terugkreeg. Volgens de Hoge Raad ontstaat de verplichting om te verzoeken om een aangiftebiljet dus pas als de betalen belasting de terug te vragen voorbelasting overtreft. Het kon de belastingplichtige daarom niet worden tegengeworpen dan het niet tijdig bij aangifte een verzoek om teruggaaf heeft gedaan.
Bron: HR 15-12-2017