Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

mei 23, 2016

Wettelijk scholingsrecht OR vaak onvolledig benut

Het wettelijk scholingsrecht van de OR wordt in de praktijk vaak niet volledig benut. Dit blijkt uit de SBI Formaat MonitOR 2015-2016. 31% van de OR-leden heeft in 2015 minder scholing heeft gevolgd dan in 2014. Daarentegen verwacht bijna de helft van de OR's komend jaar meer scholing te volgen dan in 2015.
Leden van een ondernemingsraad hebben volgens de Wet op de ondernemingsraden (WOR) een zelfstandig recht op minimaal vijf scholingsdagen per jaar. Leden van door de OR formeel ingestelde commissies hebben recht op minimaal drie scholingsdagen per jaar. Wanneer u als OR-lid in één of meer commissies zit, heeft u dus recht op minimaal acht dagen voor scholing per jaar.
OR-leden hebben in 2015 gemiddeld echter maar 2,6 dagen scholing gevolgd met de hele OR en/of met een OR-commissie en daarnaast nog 1,1 dag individuele scholing.
Bijna de helft van de OR's vraagt vooraf toestemming aan de bestuurder om gebruik te maken van scholing. Dat op zich is opmerkelijk, omdat de OR een wettelijk recht heeft op scholing. Nog veel opmerkelijker is dat bij een derde van de OR’s het wel eens voorkomt dat de bestuurder de OR weigert om gebruik te maken van de aangevraagde scholing! Ook moeten veel OR’s steeds weer in gesprek met de bestuurder over scholing, omdat maar liefst 58% van de OR's geen vooraf vastgesteld scholingsbudget heeft.
Bron: Managementonline.nl 19-05-2016