Digitalisering rechtspraak stapje verder
De Tweede Kamer heeft op 8 maart ingestemd met de Invoeringsrijkswet vereenvoudiging en digitalisering procesrecht en uitbreiding prejudiciële vragen. Deze wet is het sluitstuk op een reeks wetten om digitaal procederen wettelijk mogelijk te maken. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer, die naar verwachting voor de zomer het wetsvoorstel zal behandelen.
De gisteren aangenomen wet was de laatste van vier wetten, die het mogelijk maken rechtszaken in civiel recht en in bestuursrecht in eerste aanleg, in hoger beroep en cassatie digitaal af te handelen. Het wetsvoorstel is onderdeel van het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI) Rechtspraak dat het ministerie van Veiligheid en Justitie samen met de Raad voor de Rechtspraak heeft opgezet. De volgende wetsvoorstellen zijn onderdeel van dit programma:
Wetsvoorstel vereenvoudiging en digitalisering gerechtelijke procedure in het burgerlijk recht en het bestuursrecht (KEI-I)
Wetsvoorstel digitalisering hoger beroep en cassatie (KEI-II)
Invoeringswet vereenvoudiging en digitalisering procesrecht (KEI-III)
Invoeringsrijkswet vereenvoudiging en digitalisering procesrecht en uitbreiding prejudiciële vragen
Het totale pakket wetgeving ligt nu bij de Eerste Kamer. Een half jaar nadat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wetgeving, wordt het voor professionals (advocaten, curatoren en deurwaarders) verplicht digitaal stukken in te dienen. Particulieren kunnen nog op papier blijven procederen als zij dat willen. De mondelinge behandeling van rechtszaken blijft bestaan.
Bron: Rechtspraak.nl, 9-03-2016