Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

jul. 19, 2022

DNB vindt steun voor bedrijven vanwege energiecrisis niet nodig


De Nederlandsche Bank (DNB) raadt ongerichte overheidssteun vanwege de energiecrisis af. Zelfs in een extreem scenario blijven de negatieve gevolgen te overzien. Slechts enkele sectoren, zoals de metaal en de chemie, worden relatief hard geraakt. Mede daarom is er geen directe aanleiding voor generieke overheidscompensatie van de hogere energiekosten voor bedrijven.

Gezien de recordwinsten in 2021 en in het eerste kwartaal van dit jaar kunnen veel bedrijven eventuele verliezen door hoge energieprijzen zelf opvangen, denkt DNB.

Ook voor de sectoren die hard geraakt worden vindt DNB steun niet nodig. Dit zou de verduurzaming mogelijk vertragen. Ook passen hogere overheidsuitgaven niet bij de huidige economische omstandigheden: hoge inflatie, een krappe arbeidsmarkt en weinig faillissementen. Als in de kern gezonde bedrijven nu steun nodig hebben, kunnen ze die volgens de onderzoekers ook vinden bij private investeerders. Als de overheid toch wil bijspringen, kan ze dat het beste doen in de vorm van garantstellingen voor leningen, concludeert DNB.

Volgens de grootverbruikersvereniging VEMW zijn de conclusies van het rapport nogal voorbarig. Verduurzaming is geen oplossing voor de korte termijn. Alleen al vanwege het feit dat er geen capaciteit is op het stroomnet.

Bron: DNB/NOS, 18 juli 2022