Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

apr. 23, 2024

Internetconsultatie aanpassingen BOR en doorschuifregeling

Het ministerie van Financiën is een internetconsultatie gestart over drie maatregelen uit het pakket Belastingplan 2025 over de BOR en doorschuifregeling.


Het uitgangspunt van het wetsvoorstel is dat de BOR en de DSR ab doelmatiger en beter uitvoerbaar wordt en tevens minder aantrekkelijk wordt voor onbedoeld gebruik. De toegang tot de BOR en de DSR ab zal niet langer open staan voor elk aanmerkelijk belang, ongeacht de omvang. Gewone aandelen die minimaal 5% van het geplaatste kapitaal vertegenwoordigen blijven kwalificeren, andere belangen niet meer.

De versoepeling van de bezits- en voortzettingseis in de BOR houdt twee maatregelen in. Gedurende de bezitstermijn en de voortzettingstermijn kunnen ondernemers de onderneming makkelijker herstructureren zonder dat de voorwaardelijke vrijstelling van de BOR verloren gaat.

Daarnaast wordt de voortzettingstermijn verkort van vijf naar drie jaar. Het wetsvoorstel bevat ook twee maatregelen om onbedoeld gebruik van de BOR door middel van het starten van een onderneming op (zeer) hoge leeftijd (ook wel aangeduid met de term rollatorinvesteringen) en door middel van dubbel-BOR tegen te gaan. Deze maatregelen zijn voor een zeer beperkte groep belastingplichtigen relevant.

De internetconsultatie staat open tot en met 19 mei 2024.

Bron: MvF 19-04-2024.