Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

mrt. 03, 2020

Kantoortuin leidt eerder tot verzuim

Uit de resultaten van een enquête (met input van ca. 90 bedrijfsartsen) concludeert tv-programma ‘De Monitor’ dat vermoeidheid en concentratieverlies door het werken in een kantoortuin leidt tot verzuim.
De NVAB (Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde) vindt ook dat er extra aandacht voor het thema nodig is. Tegelijkertijd is het belangrijk om te realiseren dat mensen in de regel niet ziek worden van één factor op één moment. Multicausaliteit ligt dichter bij de werkelijkheid dan de enkelvoudige stelling ‘dat mensen van kantoortuinen ziek worden’. Kantoortuinen beperken wel regelmogelijkheden, een belangrijke bron voor vitaliteit en werkenergie. In combinatie met andere prikkels (in werk óf privé) zorgt dat voor groter verzuimrisico.
Een standaardoplossing is er niet. Goede arbeidsomstandigheden zijn altijd maatwerk, waarbij dialoog tussen werkgever en -nemer van groot belang is. Daarom stimuleren en ondersteunen bedrijfsartsen werkgever en -nemer door hen hierover te adviseren.
Daarnaast onderstrepen bedrijfsartsen dat meer aandacht voor preventie nodig is. In de politiek is veel aandacht voor ‘reparatie’ en ‘verzekeren’ van schade aan gezondheid in relatie tot werk, maar een echt preventiebeleid ontbreekt.
Bron: www.nvab-online.nl, 24-02-2020