Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

okt. 14, 2019

Kennisniveau elektrotechnische sector remmende factor

Nederland stapt steeds sneller over op ledverlichting en ook de vraag naar nieuwe technologieën als smart lighting en human centric lighting groeit enorm. Een grote uitdaging bij het voldoen aan deze vraag is het kennisniveau van installateurs. Dat blijkt uit de vierde editie van het Nationaal LED + Elektro Trendrapport dat onlangs is gepresenteerd.
Het Nationaal LED + Elektro Trendrapport is gebaseerd op een onderzoek onder fabrikanten, installatiebedrijven, groothandels en andere bedrijven uit de verlichtingssector. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Dutch New Energy Research in opdracht van vakbeurs LED + Elektro.
Het merendeel van de respondenten verwacht dat er de komende jaren meer vraag zal zijn naar smart lighting (lampen met eigen sensoren die zichzelf in of uit kunnen schakelen) en human centric lighting (lampen die inspelen op de behoeften van een specifieke gebruiker). Deze nieuwe technologieën kunnen zorgen voor lagere energiekosten en een hogere productiviteit.
De snelheid waarmee die technologieën nu opkomen betekent echter wel dat de kennis van elektriciens snel veroudert. Volgens de onderzoekers is het daarom belangrijk dat de elektrotechnische sector de komende vijf jaar stevig investeert investeren in het kennisniveau van personeel en opleidingen van vooral installateurs. Brancheorganisaties Techniek Nederland en Fedet-NLA reageren op deze uitdaging door een nieuwe cursus en erkenningsregeling Binnenverlichting te lanceren.
Bron: Techniek Nederland 11-10-2019