Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

aug. 02, 2017

Lening voor (deeltijd)opleiding

Geen recht meer op studiefinanciering, nog geen 55 jaar, maar wel graag een (deeltijd)opleiding willen volgen? Geen nood: sinds juni van dit jaar is in het in dat geval een levenlanglerenkrediet aan te vragen.
Het levenlanglerenkrediet is een lening voor iedereen tot 55 jaar die een (deeltijd)opleiding wil volgen. De lening kan men bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aanvragen.
Om de lening aan te vragen, moet u wel aan de voorwaarden voldoen. Naast de leeftijdseis (<55 bij aanvraag) en geen recht meer hebben op studiefinanciering betreft dit onder meer dat het moet gaan om een voltijd-, deeltijd- of duale opleiding aan hbo of universiteit of voor een voltijdse bol-opleiding aan het mbo. Het moet gaan om een opleiding in Nederland die erkend is door de Nederlandse overheid. Is men jonger dan 30 jaar dan komt men alleen in aanmerking voor het krediet als men al een diploma voor een hbo-bachelor of een universitaire master heeft en een 2e opleiding gaat doen aan hbo of universiteit. Of als men een deeltijdopleiding gaat doen aan hbo of universiteit. Ook is een voorwaarde dat het collegegeld of lesgeld niet volledig wordt vergoed door een andere instantie of persoon, bijvoorbeeld uw werkgever of ouders. Wordt het wel gedeeltelijk door bijvoorbeeld de werkgever betaald, dan is het wel mogelijk voor het resterende deel een levenlanglerenkrediet aan te vragen.