Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

aug. 12, 2021

Loonafspraken blijven opwaartse lijn vertonen

In juli is de opwaartse lijn in cao’s doorgezet met een gemiddelde loonafspraak van 2,3%. Het juli-gemiddelde is het hoogste maandgemiddelde van dit jaar. Over heel 2021 komt de gemiddelde afgesproken loonstijging uit op 1,9%.
In juli zijn 20 cao-akkoorden tot stand gekomen. Daarmee komt het totaal voor dit jaar op 188 nieuwe cao’s. Het totale aantal ‘lopende’ cao’s (cao’s die nog niet hun einddatum hebben bereikt) is opgelopen tot 428. De verwachting is dat na de vakantieperiode de in juni ingezette inhaalslag doorzet en dat het aantal lopende cao’s in het najaar zal oplopen tot het normale aantal van ongeveer 500.
De dit jaar gesloten cao’s laten een grote verscheidenheid zien. De meest gemaakte loonafspraak van 2,0% komt 26 keer voor, terwijl 23 keer een nullijn werd afgesproken. Deze verscheidenheid weerspiegelt de stand van zaken in de economie met sectoren en bedrijven die het erg goed doen en anderen die het erg moeilijk hebben. In juli kwamen er overigens geen cao-akkoorden tot stand met een nullijn.
Bron: AWVN.nl 11-08-2021