Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

apr. 19, 2017

Modernisering cao Supermarkten: voorstel tussenbaan

Een van de uitkomsten van het overleg over modernisering van de supermarkt-cao is de introductie van een zogenoemde ‘tussenbaan’, een arbeidsovereenkomst van vier jaar die de werkgevers flexibiliteit biedt en het ook aantrekkelijk maakt om te investeren in de medewerkers.
Het voorstel van een tussenbaan betreft een arbeidsovereenkomst voor vier jaar. In die vier jaar wordt de medewerker ondersteund in de ontwikkeling met daarbij passende opleidingen. De inspanningen zijn gericht op doorgroei richting andere sectoren als de zorg of dienstverlening of binnen de levensmiddelensector. De tussenbaan maakt het voor werkgevers aantrekkelijk te investeren in medewerkers. Die blijven immers vier jaar. Aan de andere kant biedt deze tussenvorm de werkgevers ook de gewenste flexibiliteit.
Volgens CNV Vakmensen blijft de vaste baan belangrijk en is het niet de bedoeling dat de tussenbaan – de bond spreekt liever van doorgroeibaan – als vervanging komt voor de vaste baan. Het Vakcentrum (werkgevers) geeft aan dat de tussenbaan het gat kan vullen tussen de bijbaan en de vaste baan. Door deze drie loopbaanpaden te onderscheiden kunnen volgens het Vakcentrum ook de arbeidsvoorwaarden op maat worden ingevuld. De ‘tussenbaan’ zou met name een oplossing kunnen bieden voor het in dienst nemen van carrière-switchers, herintreders, re-integreerders of ouderen.
Bron: Vakcentrum 14-04-2017; CNV Vakmensen 18-04-2017