Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

jan. 26, 2021

Nieuw in een cao: de crisisclausule

Branchevereniging NLdigital heeft onlangs met de vakbonden een onderhandelingsresultaat over een nieuwe cao bereikt voor de ICK-branche waarin een crisisclausule is opgenomen. Hierdoor hoeven werkgevers, die in 2020 de NOW hebben aangevraagd en toegewezen hebben gekregen, geen salarisverhogingen door te voeren in 2021.
Binnen de IT-sector is er een enorme diversiteit. Zo doen bedrijven die leveren aan thuiswerkplekken het heel goed, maar zijn er ook branches waar niets te doen is. De cao-partijen hebben daarom een crisisclausule in de cao opgenomen. In de cao is een loonsverhoging van 2% afgesproken. Werkgevers die in 2020 de NOW hebben aangevraagd en toegewezen hebben gekregen, hoeven deze verhoging echter niet door te voeren.
Het opleidingsbudget, het DI-budget, wordt verhoogd
Daarnaast kunnen werkgevers alleen in 2021 maximaal vijf verplichte verlofdagen aanwijzen voor werknemers met resterende bovenwettelijke verlofuren die zijn opgebouwd vóór 2020. Het is ook mogelijk om gezamenlijk in goed overleg een verlofplan (bijvoorbeeld voor een langdurige vakantie) op te stellen en deze tot uitvoering te brengen. In dat geval kunnen er geen verplichte verlofdagen worden aangewezen.
Bron: AWVN.nl 25-01-2021, NLdigital.nl 11-01-2021